Verslag

ISE Barcelona ’22

ISE back in business!

Door Ward Maas, HVT 6, juni 2022

De ISE is ‘s werelds grootste beurs voor professionals uit de AV en systeemintegratie zoals fabrikanten, distributeurs, dealers, installateurs en consultants. Je hebt het dan over toepassingsgebieden als onderwijs, financiële diensten, transport, bezoekersattracties, sportarena’s, auditoria, detailhandel, hotels en steeds meer ‘custom built’ consumentenprojecten.


In 2019 werd de laatste ISE beurs in de RAI in Amsterdam gehouden en zou het stokje worden overgenomen door de Fira de Barcelona. Dat werd geen 2020, maar uiteindelijk pas 10-13 mei dit jaar. Vorig jaar tellen we niet mee, die online/hybride versie was in alle opzichten geen succes. Dus alle ogen waren er op de ISE gericht of dit jaar, met de meeste covid restricties opgeheven, de beurs wel een succes zou zijn. Was het gebruikelijk dat beursbezoekers in Amsterdam ontvangen werden met hagel, regen en koud weer, dit jaar startte de beurs in Barcelona met een strakblauwe lucht. Vast en zeker tot opluchting van de beursorganisatie was dat voorteken de opmaat van een zeer drukke show, die iedereen zo gemist had. Met maar liefst 43.691 unieke bezoekers uit 151 landen, die 90.372 bezoeken brachten aan de beursvloer, overtrof dat alle verwachtingen.

En er was heel veel te bekijken. Al die fabrikanten met hun R&D hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten en wilden graag hun nieuwe producten laten zien. Traditioneel zie je hier veel heel grote beeldschermen met steeds scherpere beelden. Zo introduceerde Samsung’s zijn nieuwe ‘The Wall’, die nu ook beschikbaar is met een 0.63mm pixelpitch. En Panasonic demonstreerde met veel overtuiging de ‘immersive’ toepassingen van (heel grote) projectoren met indrukwekkende projecten zoals in Gaudi’s ‘Casa Batlló in Barcelona. Nu zijn dit soort producten veel te groot, te zwaar en te duur voor gebruik in de huiskamer, maar het geeft wel een richting aan. Wanneer je op deze manier kijkt naar wat er op een ISE gebeurt, dan geeft dat stof tot denken. Je ziet hier technieken die wat later ook hun toepassing in consumentenproducten gaan vinden.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS