Verslag

KEF line-up 2018

Productpresentatie in het hol van de leeuw

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2017

Als je snel kijkt lijkt het er ernstig op dat de nieuwe lijnen van KEF bestaan uit wat nieuwe kleurtjes. Maar schijn bedriegt. Het feit dat de productpresentaties voor de KEF dealers dit jaar plaatsvonden bij de wereldberoemde Wisseloord Studio’s waar onze eigen Sander van der Heide werkzaam is, moest voor zichzelf spreken. Zouden we iets nieuws leren in het hol van de leeuw?

Natuurlijk is het antwoord op deze vraag ja. Maar liefst twee dagen waren er uitgetrokken voor de KEF dealers om niet alleen kennis te nemen van de vernieuwde KEF Q serie en de vernieuwde looks van de Reference 1, ook de KEF Blade stond er fantastisch te spelen en werden enkele vernieuwingen van Hegel aan het publiek getoond. De lezingen van Sander over masteringtechnieken waren de zogenaamde krenten in de pap. Een kijkje in de keuken van een van de meest gerenommeerde opnamestudio’s ter wereld met de unieke mogelijkheid een opname van Mathilde Santing bij te wonen en die onmiddellijk daarna terug te horen. Op een paar KEF luidsprekers natuurlijk met Hegel als onverwoestbare aansturing, tenminste als de KEFs in kwestie niet actief waren, zoals hun laatste aanwinst, de LS50 Wireless.

Vers van de pers troffen we van KEF de geheel herziene Q-serie aan. De serie bestaat uit maar liefst 6 modellen, allemaal gebaseerd op de Uni-Q driver. Er zijn twee boekenplankmodellen, de Q150 en de Q350, drie vloerstaanders, de Q550, Q750 en Q950, om de serie te sluiten met een centerluidspreker, de Q650c. De Q150 en Q350 hebben gemeen dat ze het met één Uni-Q driver moeten doen. Met dien verstande dat het formaat groter is in de Q350. Hetzelfde geldt overigens voor de vloerstaanders. Het verschil ten opzichte van de kleinere broertjes is de opbouw van het midden en laag. De Uni-Q wordt ondersteunt door een passieve radiator, evenals de woofer. Montage van de Uni-Q array is vernieuwd, de behuizing die iets ruimer is ten opzichte van de voorgangers en de afwering is werkelijk fenomenaal. Ze komen in prachtig vinyl wit en zwart. Voorts was de nieuwe Reference 1 te bewonderen. Kenmerkend zijn nu de hoogglans witte versies met blauwe conus en zwarte met koperen conus. Johan Coorg, brand ambassador van KEF en Anders Ertzeid van Hegel wisten de demo’s met verve te draaien. Er moest twee keer gekeken worden of Matilde nu wel of niet live stond te zingen. Een pluim voor de heren is op z’n plaats. Over Hegel gesproken: hagelnieuw was de H90 geïntegreerde versterker met netwerk streaming en Apple AirPlay done right. De implementatie van Hegel’s SoundEngine2 garandeert nul komma nul vervorming, een Hegel karakteristiek.

Meer informatie op www.kef.nl