Verslag

KEF R-series en Hegel H190 bij Chattelin Audio Systems

Zorgvuldig geselecteerde audioweergave

Door Marnix Bosman, HVT 03, maart 2019

9 Februari jongstleden stond de winkel van Chattelin Audio systems in het teken van de nieuwe R-series van KEF. Aangestuurd door een Hegel H190 geïntegreerde versterker lieten de mannen van Chattelin horen waarom deze nieuwe KEF serie in de winkel te vinden is.


Medio september vorig jaar introduceerde KEF de nieuwe R-series. De R-series zit al jaren in het uitgebreide programma van deze Engelse fabrikant en gebruikt technieken die ook in de duurdere Reference en Blade series te vinden zijn. Ondanks het succes van de ‘oude’ R-serie heeft KEF echter het volledige ontwerp van deze modellen onder de loep genomen en de luidsprekers helemaal opnieuw opgebouwd. Op maar liefst 1.046 punten zijn uiteindelijk verbeteringen doorgevoerd waardoor je, ondanks de uiterlijke overeenkomsten, eigenlijk van een compleet nieuwe luidspreker kunt spreken. Kloppend hart van deze serie is ondanks alle vernieuwingen natuurlijk nog steeds de unieke Uni-Q driver. KEF gebruikt nu de 12e generatie Uni-Q driver die nog steeds uniek is qua constructie en alleen in KEF luidsprekers wordt gebruikt.

Kritisch testpanel

In de winkel van Chattelin zijn al geruime tijd de KEF Blade en de LS50 terug te vinden en recentelijk heeft men daar ook de nieuwe KEF LSX aan toegevoegd. Dat wil echter niet zeggen dat Chattelin zomaar iedere nieuwe KEF speaker of welk ander product in de winkel zal aanbieden. Ieder nieuw product wordt pas in het Chattelin programma opgenomen als het de kritische toets van Chattelin en zijn mannen heeft doorstaan. Deze beoordeling van Chattelin bestaat in eerste instantie uit een puur technische test waarin alle facetten van een product worden bekeken en op waarde worden beoordeeld. Pas als een product deze technische test heeft doorstaan, volgt een kritische luistertest met een vast luisterpanel. Aan het einde van deze tweede stap zal worden beoordeeld of een product als het ware ‘Chattelin’ waardig is en in het assortiment wordt opgenomen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.