A Swiss/Dutch Alliance
Door Michel van Meersbergen, HVT 4, april 2022
Wat hebben Zwitserland en Nederland gemeen? En nu even niet met ‘bancaire-in-de-grijze-zone’-vergelijkingen aankomen. Nou? Juist… kaas! Vervang, buiten de emmenthaler, gruyère door gouda en voilá: een heuse kaasfondue met zowel Zwitserse als Nederlandse vlaggetjes. Lekker hoor! Gastronomen weten al sinds mensenheugenis: culturele verschillen worden het best in de mond samengebracht en via de maag verteerd. Eten verbroedert!
Bij ons, liefhebbers van muziek en alles audio, worden die verschillen via de oren verteerd. Muziek verbroedert! En dat laatste heeft PUUR audio, video & domotica goed begrepen. Het mondde uit in een dagje Oostzaan met… u raadt het misschien al… zowel Zwitserse als Nederlandse vlaggetjes. Onder de naam ‘Masterclass – a Swiss/Dutch alliance’ organiseerde PUUR een event rond het Zwitserse Goldmund en het Nederlandse Pink Faun en Ikigai Audio. Dat het resultaat hiervan bepaald niet valt te vergelijken met zoiets boertigs als een kaasfondue laat zich natuurlijk makkelijk raden. Wat zich ook makkelijk laat raden is dat een event bij PUUR doorgaans een stukje buiten de veilige en platgetreden paden van het ‘audiofiele’ plaatsvindt. Alleen al daarom een eventueel omrijden waard. Gehuisvest in het imposante pand van Piet Boon en dat geeft natuurlijk mooi een kans om eens… eh… weet u, ik denk dat er genoeg obligate ongein bestaat over een audio-zaak gehuisvest bij een woninginrichter. Het zou geen recht doen aan de formule die PUUR zo hartstochtelijk weet uit te dragen. Wat die formule is? ‘Uiteindelijk is muziek een feest!’ Bijna net zo aards als dat het hemelbestormend is. Hoewel dit makkelijk overkomt, is het een uitdaging om die toestand daadwerkelijk te bereiken. Tot nu toe weten de heren van Puur dit toch altijd weer voor elkaar te boksen.
Twee sets
Eenieder die afgelopen 12 maart bij Puur naar binnen is gestapt zou bovenstaand kunnen beamen. Twee sets die mijlenver uit elkaar liggen qua opbouw en insteek – en zeker qua prijs – maar die toch ook weer gelijkend zijn. En dat ligt niet aan een aantal overeenkomstige merken. Even de anatomie per set:
Set 1: Goldmund Prana als actieve weergevers en DAC, draadloos aangestuurd door de Pinkfaun 2.16 ultra streamer/digitaal transport die op zijn beurt het signaal kreeg via een Melco S100 switch, gemodificeerd door Pink Faun met een Ultra OCXO-module en gevoed door twee Farad Super3 voedingen. De Super3’s gevoed dan wel voedend met het Ikigai Kangai netsnoer en Kangai dc-kabels. Die laatsten hadden, hoewel nog in prototype, hun publieke primeur! De Kangai Ethernet verzorgde het netwerksignaal, de 2.16 ultra werd gevoed door de Kangai S terwijl de Prana’s door de Crystal Cable Reference gevoed werden. Op die laatste plek had de Kangai S gemoeten maar Jeffrey Dam, ‘mastermind’ achter Ikigai, kon deze kabels niet op tijd in de gewenste maat en ook nog eens ingespeeld leveren. Vanaf de wandcontactdoos zorgt een AudioQuest Niagara 7000 voor schone stroom.
Set 2: Kharma Elegance dB7 Signature weergevers, aangestuurd door de Goldmund Telos 590 NextGen II geïntegreerde versterker, gebruik makend van de on-board DAC die signaal kreeg van de Pink Faun 2.16 streamer/digitaal transport. Een ‘gewone’ Melco S100 zorgde voor het netwerksignaal en bekabeling in een mix van Ikigai Sugure en Kangai.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS