Verslag

Opening DALI Benelux Waalwijk

Deense weelde in warm Waalwijk

Door John van der Veer, HVT 11, november 2018

DALI Benelux heeft een nieuw onderkomen, in Waalwijk. En om dat feit te vieren openden Ronald Wagemaker en de zijnen maandag 17 september jongstleden feestelijk de deuren. Ook HVT was uitgenodigd en toog af naar de schoenenstad ten westen van Den Bosch. Die bloedhete nazomerdag werd tevens aangegrepen om een aantal nieuwe producten te presenteren, waarop ten tijde van de opening een strikte N(on) D(isclosure) A(greement) rustte die 1 oktober afliep. Inmiddels hebben we de handen dus vrij.


Het heeft iets. Je komt aanrijden bij de bestemming, waar een zwart bepakte delegatie met oortjes en glimmende schoenen je naar de ingang manoeuvreert, aan beide zijden het portier opent om vervolgens de sleutels over te nemen en de bolide elders te parkeren. Dacht dat dit alleen maar in witte smoking voor het Casino van Monte Carlo mogelijk was, maar blijkbaar kan het ook met opgerolde mouwen in Waalwijk. De aanleiding is dan ook bijzonder. DALI Benelux is voor het Deense bedrijf heel belangrijk, getuige de vele Deense gezichten die we in Waalwijk herkennen van ons bezoek aan de fabriek in Nørager, in het noorden van Jutland, het vaste (schierei)land van Denemarken. DALI staat voor Danish Audiophile Loudspeaker Industries. Die vlag dekt de lading niet meer omdat inmiddels veel meer Hifi-componenten binnen de gelederen van het bedrijf vallen, waaronder de ingebouwde Klasse D versterking. De Deense delegatie van Dali omvat onder anderen Thomas Knudsen, sales manager, en CEO topman Lars Worre, die in Waalwijk de officiële opening verricht, compleet met toespraak.

Dynamiek

Stralend middelpunt is toch wel Ronald Wagemaker, die als een glimmend feestvarken de bezoeker vol trots rondleidt in ‘zijn’ nieuwe onderkomen. Ronald heeft voor de gelegenheid ook een nieuw overhemd, waarop, ook niet zonder trots, het motto van DALI prijkt: ‘In admiration of music’. Het lijkt zo’n afgezaagd cliché, maar het is toch echt zo. Zowel in Nørager als in Waalwijk staat voorop dat muziek op de eerste plaats komt. Dat bleek tijdens ons bezoek aan de fabriek onder meer uit de toespraak van Lars Worre, waarin hij de nek van zijn bedrijf uitstak door te pleiten voor veel meer dynamiek in producties. DALI heeft daarbij ook de daad bij het woord gevoegd door zelf opnames te maken van Deense artiesten en onder het eigen label uit te brengen. Studio in hoofdstad Kopenhagen, geluidsbeeld en dynamiek geheel volgens het motto van DALI. Het blijkt ook in het persoonlijk contact met Ronald Wagemaker, die het liefst de hele dag over muziek zou willen praten en er naar luisteren.