Verslag

Opening Listening Matters

The Song remains the Same

Door John van der Veer HVT 2, februari 2020

Een veranderde naam vormde de aanleiding tot hernieuwde kennismaking
met een fantastische hifi-winkel in de hofstad, gerund door gepassioneerde muziekliefhebbers die de traditie willen voortzetten, maar dan met nieuw elan, een moderne visie en aangevuld met een jonge garde. Chattelin Audio Systems is niet meer. Listening is all that matters bij Listening Matters. Het adres is gelijk gebleven, the spirit ook. Op naar Listening Matters, high-end audio!


Als geaard bewoner van de hoofdstad steekt het dat ‘s Gravenhage met twee letters minder meer status heeft. Verder niets dan lof over Den Haag, mooie stad achter de duinen. Veel prachtige herinneringen, vooral aan dat chique pand in de Anna Paulownastraat, nr 58. Casa Benelly was er destijds gehuisvest, grootste importeur van topklasse akoestische gitaren in de Benelux. Na mijn carrière bij Music Maker ben ik er een jaar in dienst geweest om hun complete collectie te beschrijven voor het internet. Prachtbaan. Een revisit aan het pand onthulde een andere geveltekst: Chattelin Audio Systems. Op bezoek namens HVT, mijn eerste kennismaking met Wilson Audio en de versterkers van Dan d’Agostino. Verpletterend. Een tweede bezoek stond in het teken van het werk van Everett Porter, opnameleider, engineer en masteraar van het Koninklijk Concertgebouworkest en een 5.1 opstelling van Grimm Audio, die Porter ook in zijn regiekamer in het Concertgebouw heeft staan. Ben zowel van zijn werk als de weergave via Grimm Audio zwaar onder de indruk geraakt. En dan het recente, gedwongen vertrek van naamgever Peter Chattelin. We laten de pijnlijke details voor wat ze zijn, maar de consequentie is wel dat uitgekeken moet worden naar een nieuwe naam. ‘Listening Matters’ is het geworden. En die nieuwe naam is gedoopt met een nieuwe opening. En aldus pikt Ernst me op bij metrostation Europaplein. (Kijk, dat heeft Mokum dan weer!). Stevie Wonder op de A4, op naar Den Haag.

Ovation

Some things never change, gelukkig maar. De entree is veranderd, het interieur is veranderd. Maar de Ovation gitaar tussen al die mooie luidsprekers begroet de oude bekende met een brede glimlach. Herinnering aan Casa Benelly, en ook aan de twee eerdere bezoeken aan Chattelin. Ben van Leliveld houdt de muzikale sfeer vast, getuige het Jazz-ensemble Hildegard Mandos (contrabas/zang) en haar pianist Alain van Zeveren, waarmee het publiek wordt onthaald. Fashionably late, vallen we middenin het optreden. Voorzien van een glaasje whiskey, en cappuccino voor Bob Ernst, nemen we plaats tussen de gasten. Geen monomaan gedoe in de winkel: het duo wordt niet versterkt met één van de hifi-merken maar met een dedicated mini-p.a. In de pauze van het optreden neemt Ben van Leliveld het woord en deelt mee dat Marc Bosman de nieuwe bedrijfsleider van Listening Matters wordt. Marc Bosman kennen we als een van de gedreven krachten achter iEar’. Ben stelt de aanwezigen ook voor aan Damir Buzdon, een superjonge gast die speciaal is aangetrokken om de jonge garde muziekliefhebbers in Listening Matters van repliek te dienen. De winkel vormt de etalage voor de meest waanzinnige audiosystemen, maar sluit op geen enkele manier de ogen voor de mogelijkheden van de smallere beurs, de wensen van de jonge klant en nieuwe ontwikkelingen. Face to face met Ben, voorzien van een tweede glaasje whisky, beaamt hij dat de opmars van de actieve luidspreker niet te stuiten is, en zowel in prijzige systemen zoals het eerder genoemde Grimm Audio, als topklasse apparatuur met een veel lagere drempel. Kijk om me heen. Ontwaar de KEF LSX en de Devialet serie, prominent in ’t zicht. Yep.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.