Verslag

Savor Audio en Look&Listen/Penhold

Verenigde audio op een toplocatie

Door John van der Veer, HVT 12, december 2018

In het centraal gelegen Geldermalsen delen Savor Audio en Look&Listen/Penhold een enorme showroom, verdeeld over drie etages. Niet zonder trots presenteren beide importeurs er een scala aan hifi-kwaliteit. Dank zij het ruime oppervlak staan veel sets en productlijnen in diverse combinaties opgesteld, in grote luisterruimtes. HVT toog naar Geldermalsen en laafde zich aan het riante aanbod.


De brede entree biedt al direct en frontaal zicht op een oude bekende, de Sonus faber SF16, stralend middelpunt op de cover van HVT 6 2017 en gedurende enige tijd mijn futuristische spacekameraad. Een Brusselse J. Gunther concertvleugel direct aan de rechterkant van de ingang getuigt van de liefde van de heren voor waar het allemaal om draait. “Helaas”, vertelt Jan Legel – de grote man achter van Look&listen/Penhold – “is de zangbodem gescheurd, waarschijnlijk bij een verhuizing. Het instrument is niet meer te stemmen.” Een paar akkoorden op de vleugel bevestigen de diagnose. Jammer en triest, maar als decoratie blijft het een aangename blikvanger. Niet alleen de vleugel weerspiegelt het verleden. In de presentatie van Jan Legel passeren indrukwekkende jaartallen, merken en ontwikkelingen de revue. De geschiedenis begint met de oprichting van het oorspronkelijke bedrijf in 1934. Onder de naam REMA Electronics bv heeft het een van de dominante merken van de jaren 60 en 70 onder de hoede, Dual draaitafels. Denon volgt. De bedrijfsnaam PENHOLD b.v. ziet met DENON in 1975 het daglicht. En wat meer recentelijk kent 2008 een doorbraak met de introductie in de Benelux van een ongekend succesnummer: Beats by Dr. Dre, in de bekende kleuren en met het zo herkenbare logo. Penhold maakt dan al sinds 1998 gebruik van de merknaam “Look&listen” voor al haar activiteiten.

Nieuwigheden van Lumin, Paradigm en Anthem

Een toiletbezoek tijdens de perslunch op de bovenste etage (eigenlijk een excuus om de vleugel op de begane grond toch stiekem weer te verkennen) leert dat de twee bedrijven Savor Audio en Penhold samen een indrukwekkende keur aan merken in huis hebben waarover HVT al het nodige gepubliceerd heeft: AVM, Anthem, Paradigm, Martin Logan, Sbooster, McIntosh, Sonus faber, Wadia, Audio Research en Lumin. Het laatste merk zit in het pakket van Look&listen/Penhold en is een betrekkelijke nieuwkomer. Tijdens de recente dealershow is de nieuwe streamer U1MINI van Lumin geïntroduceerd. De streamer heeft geen DAC in de behuizing, is slechts een transport. Het processorgedeelte stamt van de veel duurdere U1 streamer, die over de toonbank gaat voor €6.799. De U1MINI heeft de behuizing van de compacte D2, de voeding is intern (schakelend). De nieuwe streamer is leverbaar in zilver en zwart. De verkoopprijs van de U1MINI bedraagt €1.999. Paradigm heeft ook een nieuweling, de Monitor Premier serie die het gat vult tussen de series van Monitor SE en Prestige. De kleinste vloerstaander is de Premier 700F die €949 per stuk gaat kosten. Van Anthem is de STR-lijn geïntroduceerd: de STR integrated amplifier, STR pre-amplifier en STR power amplifier, alle stereo. De geïntegreerde versterker en de voorversterker zijn voorzien van ARC, de inmiddels veelbesproken Anthem Room Correction.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.