Verslag

The Ballroom – Meskerem Mees

KEF en de magie van het moment

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2021

In het kader van het TV programma The Ballroom ontving Jan Douwe Kroeske, welbekend van de 2 Meter Sessies, de Gentse singer-songwriter Meskerem Mees. Aan HVT de exclusieve eer aanwezig te zijn bij de live-opnamen, weergegeven met topmodellen van KEF en Hegel. Die eerste zonnige dag in mei stond geheel in het teken van ‘last minute’ beslissingen, improvisatie, spontaniteit en vele magische momenten.


Het begon al in de ochtend. Ernst op het schermpje. Of ik die middag wat te doen had. Ja dus, balboekje vol, met leuke klussen. Na het vernemen van de bedoeling bedacht ik me geen moment en probeerde de afspraken voor die dag te verzetten naar de avond, in het nabijgelegen Bussum. Nabij? Ja, de live-opnamen van Meskerem Mees voor het TV programma The Ballroom stonden gepland in een Hilversumse studio. Afspraken verzet en hup, de trein in, met gitaar op de rug; de vertrouwde verschijning van hunchback Quasimodo, met mondkapje. De ’s Gravelandseweg 52 is bekend terrein, al heel lang. In het voormalige Avro studio-complex beging ik de eerste van vele mediablunders door tijdens een radio-interview een vraag met nee-schudden te beantwoorden, wat tot stilte op de radio en hoongelach in de studio leidde. De studio waar deze sessie plaatsvindt is ook bekend terrein, want 35 jaar geleden het live-radio podium van mijn eerste bandje. Peter Brussée van Q-Point heeft dezelfde ruimte betrokken en mijn productie ‘The Ark’ gemastered, op topniveau. Anno 2021 de eerste schrik. Je loopt het gebouw niet meer ‘zo maar’ binnen en de benedenetage wordt ingenomen door een sportschool. Alleen de ruimte die mij zo bekend is, doet nog dienst als studio. Het jaren zeventig interieur heeft nog exact dezelfde aanblik, op de vergeling van de akoestische demping en de toiletten na. Voorgoed vergane glorie? “Het gebouw is nu eigendom van de importeur van Ferrari, de bestemming van de studio is onduidelijk, maar we hopen er het beste van”, aldus een bezorgde Jan Douwe Kroeske. De bevlogen presentator heeft overigens sinds het begin in 1987 al meer dan 1.800 2 Meter Sessies op zijn naam staan. Jan Douwe werkt overigens al lange tijd samen met het team van KEF en kiest bewust voor het afluisteren van het eindresultaat van opnames op de KEF Blades vanwege de prachtige open weergave en transparantie. De sessie die op het punt staat te beginnen is de laatste in een reeks van zestien.

Cello

Deze Ballroom sessies worden gekarakteriseerd door improvisatie en spontaniteit en deze vormt geen uitzondering. Sterker nog, de strijker die het repertoire van Meskerem Mees zo belangrijk inkleurt, laat op het laatste moment verstek gaan. Celliste Maya Fridman acuut gebeld. De dames kennen elkaar niet, Maya kent het werk van Mees ook niet. Tijd om te repeteren is er nauwelijks. Of de Russisch/Nederlandse uit Moskou wil improviseren op het repertoire van de Gentse. Summiere aanwijzingen. Geheel in traditie zal er niet worden geëdit. Overdubs zijn niet aan de orde. Alle tracks gaan direct naar twee sporen, in de begintijd nog analoog, later DAT, nu de harde schijf. Van ieder nummer worden één, twee versies opgenomen en de beste gaat naar de TV-uitzending, voor dat doel gemastered en wel.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS