Verslag

Veddan luidsprekers bij Listening Matters

Hollands ‘Live’

Door Michel van Meersbergen, HVT 9, september 2021

Méér dan spannende ontwikkelingen hebben de afgelopen 5 jaar plaatsgevonden in ons vaderlandse Doetinchem. Het resultaat is een luidsprekersysteem dat qua uiterlijk wat tegenstrijdige uitspraken oproept, maar overeenstemming is er ook: de toegepaste techniek is naar een revolutionair niveau getild.


Omstandigheden en het algehele Covid-19-geharrewar deden de uitnodiging van Listening Matters’ Ben van Leliveld naar een unieke luidspreker te komen luisteren pas afgelopen juli plaatsvinden. De ontvangst en een trots glimmende Ben leden er duidelijk niet onder. In de luisterruimte de hoofdreden van het bezoek: de Veddan Origin. Vormtechnisch stevig uitgesproken, met als opvallende noot dat volgens Ben vooral het vrouwelijk deel zéér te spreken is over dit ontwerp. Het mannelijk deel lijkt dan weer wat ambivalent. Denk er het uwe van! Goed, de vormgeving dus… laat het fotomateriaal voor zich spreken. De naar wens te kleuren verlichting kan gelukkig ook ‘uit’. Ondergetekende is minder gecharmeerd van dát wat hij nu eenmaal ‘fratsen’ noemt.

Techniek

Ontsproten aan het brein van André Kamperman die met behulp van technisch innovatieve all-rounder IF-Adamas BV de Origin tot tastbare werkelijkheid heeft laten worden. De Origin is een actief tweeweg luidsprekersysteem met een weergavebereik van 20 tot 24 kHz en een cross-over op 150 Hz. De interne klasse-D-versterker levert een vermogen van 1500 Watt (per luidpreker!), wat een maximale geluidsdruk van 115 dB oplevert. Het geheel is 130 cm hoog met een diameter van 30 cm en weegt 40 kg. Het signaal kan bekabeld via XLR of via een speciaal meegeleverde kabel dan wel draadloos tot 24/96 kHz worden overbracht. Het laag wordt verzorgd door een 10 inch woofer die in een luchtdichte behuizing zit. Vanaf 150 Hz wordt het geluid door een ‘array’ magnetostaten overgenomen. Waarmee we in het revolutionaire zijn aanbeland, want het geheim van de Origin zit toch echt in het ‘magnetostatische’. Bij een klassieke magnetostaat zoals Magnepan, treden bij lagere frequenties en hoge volumes vervormingen op. Dit als resultaat van de grote oppervlakte van het membraam. Dit is deels op te lossen door een meerweg-systeem met elk een eigen membraam dat binnen de grenzen een zo optimaal mogelijk oppervlakte heeft. Dat komt dan wel met extra techniek, hetgeen weer met nadelen gepaard kan gaan. Veddan wilde deze zaken minimalistisch aanpakken, en wel met een magnetostatische unit onder de naam ‘Veddan Sound Module’, een magnetostaat met een klein oppervlak waarmee een meer dan forse bandbreedte kan worden behaald: 150 Hz tot 24 kHz (respect meneer Kamerman!) en door het kleine membraamoppervlakte ongevoelig voor vervorming. Dit ziet er op papier eenvoudig uit, maar een enkele blik op deze unit zal laten zien dat er een enorme hoeveelheid werk in is gaan zitten om dit concept ook daadwerkelijk op niveau te kunnen laten presteren. Om tot de zeer volwassen 115 dB geluidsdruk te kunnen komen heeft de Origin tien van deze units aan boord, verdeeld over twee niveaus per kanaal. Deze zijn in een boog van 270 graden geplaatst om zo een optimale afstraling te geven. De Origin weet hiermee een bijzonder groot deel van een ruimte een vorm van ‘sweet spot’ te geven.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS