Verslag

Whisky meets High End @ Chattelin

Just good friends

Door Michel van Meersbergen, HVT 04, april 2019

Muzikale weergave, het is bijna net zo emotioneel als muziek zelf. Soms denk ik, de discussies volgende, dat muzikale weergave en daarmee audio in het bijzonder nog weleens een stuk emotioneler kan zijn. En dat opent deuren. Je niet langer verschuilen achter allerlei rookgordijnen, maar ronduit zeggen: ‘dat en dat vind ik mooi, dat en dat vind ik niet mooi of dat en dat vind ik niet mooi, maar de kwaliteit is ontegenzeggelijk. Je laat een stuk van jezelf zien, of maakt het hoorbaar, en in mijn boekje is dat altijd een dikke plus.


Het hofstedelijke Chattelin Audio Systems dacht, in ieder geval bij het laatste deel van mijn intro, precies zo. En een stukje verder: hoe maken we méér van muziekweergave zonder aan een ‘set’ te zitten? Eenvoudig: nodig een aantal mensen uit die elkaar nauwelijks tot niet kennen en zet, behalve een buffet, ook whisky op tafel. Zo ontstaat een interessante driehoek van dynamiek: audio, de inwendige mens én communicatie waarbij elk element de twee andere zal versterken. Op z’n minst een goed plan! Afgelopen 22 februari was het zover: een heuse VIP-avond met, in willekeurige volgorde, audio, whisky én liefhebbers.

Chattelin Audio Systems

Voor degenen die Chattelin Audio Systems nog niet kennen, ga daar eens snel verandering in aanbrengen! Peter Chattelin, Ben van Leliveld, Kees Wijnberger en Ton Spruijt voeren een werkelijk prachtig bedrijf waar het audiofiele hart behoorlijk van te keer kan gaan. Na een hartelijk ontvangst door Ben, Henriëtte – partner van Ben – en Ton waarbij de wijn niet mocht ontbreken volgde de inleiding van Ben: ‘Waarom zijn wij hier?’ Gezien het feit dat er een zeer uitgebreid Indonesisch buffet klaarstond en de klok half zeven aangaf, liet dat die vraag, hoewel retorisch, zich snel praktisch beantwoorden. Het was even een moment waarop ik moest vaststellen dat er in mijn ‘thuishaven’ Haarlem geen fatsoenlijke ‘blauwe hap’ meer te krijgen valt. Jammer. Gelukkig liet de melancholie zich snel verdrijven door een kleine overdaad aan djeroek poeroet in de gerechten – precies zoals ik het hebben wil!

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.