Voorbeschouwing

Jubileum Rhapsody bij Wisseloord Studio’s

30 jaar Rhapsody

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2018

21 en 22 april aanstaande is het groot feest. High-end tempel Rhapsody bestaat 30 jaar en volgens high-end goeroe Harry van Dalen verdient dat jubileum in stijl gevierd te worden. En het is niet het enige jubileum, want het pand aan de Borneolaan waar Rhapsody gevestigd is, bestaat dan 100 jaar.


Als je dit weet, begrijp je gelijk waarom ervoor is gekozen de festiviteiten niet in het monumentale pand plaats te laten vinden. Het mag nog wel een paar jaartjes meegaan, da’s 1 en 2, het biedt niet genoeg ruimte aan de grandeur die Harry het feest heeft toebedeeld. Daarom is als locatie toepasselijk gekozen voor de Hilversumse Wisseloord Studio’s. Harry en ik kennen elkaar eigenlijk al een hele tijd. Ik weet nog goed dat ik, het moet ergens mid jaren ’90 zijn geweest, zijn tempel voor het eerst betrad. Ik was toen op het hoogtepunt beland met mijn etablissement alwaar ik tweedehands high-end met enig succes aan de man wist te brengen. Sterker nog, ik meende dat ik de Midas-touch bezat. Zo had ik Harry ook aan de telefoon bejegend. Vol Amsterdamse branie zei ik hem dat ik zijn rack met winkeldochters wel eens zou verkopen. Het was het begin van een relatie die het succes van de verkoop van high-end volgde, eentje met hoogte- en dieptepunten. Het hoort er allemaal bij. Een ding staat vast; respect heb ik altijd gehad, voor hem en voor zijn functie als spil in de Nederlandse high-end.

Het gaat om erkenning

Hoe grappig is het dan dat ik jaren later, nu als hoofdredacteur van HVT, het contact met hem nieuw leven in mocht blazen. Als sneeuw voor de zon verdwenen de nare herinneringen toen ik de herboren Harry ontmoette. In onze gesprekken kwam hij echt bij tijd en wijle over als een verlicht audiogoeroe. Harry weet wat high-end is, wat high-end met je kan doen. En dat wil hij alleen maar delen. Dat soort mensen is nu precies wat de handel op dat niveau nodig heeft. Mensen die eigenlijk alleen maar op zoek zijn naar zichzelf, maar dan gekanaliseerd richting de pure beleving van muziek, op weg helpen. Het pad van muziek. Ik vind het nog steeds mooi als ik getuige ben van het moment dat iemand geraakt wordt door “zijn” set. Dat moment van ontroering, van plezier. Dan krijg je je erkenning, de betaling waar het echt om gaat en die in feite niets met geld te maken heeft.