Over the Moon met Estelon. Abraham in Utrecht
Door John van der Veer, HVT 1, januari 2023
Hifi Studio Wilbert bestaat 50 jaar. En zoals een muzikant zo’n mijlpaal jubileert met een concert, zo viert Wilbert dit heuglijke feit met een exclusieve luistersessie. Exclusief, want ik mag namens HVT solitair plaatsnemen in de sweet spot van de luxe luisterkamer, met een kopje ochtendkoffie (‘neem je tijd, we sluiten pas om 18:00’). Ook exclusief, want in de schijnwerpers staat een droom van een luidspreker, de Estelon XB mkII, aangedreven door een megaset van MOON 9. Wilbert viert feest, HVT mag de taart aansnijden en in Utrecht schijnt de zon, uitbundig. Nog vele jaren!
Meestal sluit je een dergelijk bezoek af met een handdruk, het obligate ‘bedankt en tot snel’ plus het al even obligate uitwisselen van kaartjes. Ook dit bezoek is aldus geëindigd en het verslag begint ermee. Want op de terugweg naar Station Utrecht lees ik het kaartje: ‘Hifi studio Wilbert laat je weer luisteren’. Dat is precies wat er vandaag is gebeurd, wat ik al eerder heb mogen ervaren en wat Wilbert al 50 jaar doet. Is heel bijzonder, bedenk ik even later in de trein. De winkel bevindt zich dan ook in een natuurlijke habitat, met de eeuwenlange muziekhistorie. De opleidingen, waaronder het conservatorium, staan sinds mensheugenis zeer hoog aangeschreven. Het huidige Vredenburg is als concertzaal tien jaar geleden begonnen met de derde versie in fysieke vorm; de naam bestaat langer dan het Concertgebouw in Amsterdam. De bloei van het Stichtse muziekleven dateert van de Middeleeuwen, met Utrecht als centrum van kerkmuziek, waaronder het Gregoriaans. Het festival Oude Muziek werd tot voor kort op steenworp afstand van de winkel gehouden op het prachtige Janskerkhof, in de al even prachtige Janskerk. En even verderop Drift, een mooie gracht met de Plompetorengracht in het verlengde. Ja? En? Op nummer 21 bevond zich in de jaren zeventig en tachtig het Instituut voor Muziekwetenschap, hét musicologische centrum van Nederland, waar ik heb mogen studeren. Aan de Plompetorengracht zat het Instituut voor Sonologie, waar belangrijk onderzoek is verricht naar elektronische muziek, met baanbrekend resultaat voor, bijvoorbeeld, onze huidige speeltjes in de audiofiele snoepwinkel.
Wil, Bert en Wilbert
Op de website van de winkel staan de leuke anekdotes over de geschiedenis, zoals de herkomst van de naam, een samentrekking van Willem en Bert, beiden allang niet meer aan de winkel verbonden. Meer roemruchte namen uit de vaderlandse hifi-geschiedenis passeren de revue, in connectie met Wilbert. Op de valreep naar 2023 is dit alles niet meer aan de orde, zo benadrukt bedrijfsleider Harald Warnier, die manmoedig de trappen op en afzeult, met kopjes koffie voor die niet weg te branden bezoeker. Zelfs de connectie met eigenaar Martin Odijk, van importbedrijf More Music, komt meer en meer in het teken te staan van onafhankelijkheid, getuige de merken die de winkel in het pakket voert en niet door More Music worden geïmporteerd. Een van de bijzondere eigenschappen van Wilbert (“Ik denk dat wij in deze vorm de oudste hifi-winkel van Nederland zijn.”) is dat de traditie wordt voortgezet, waarbij de binding met de oude garde niet meer van toepassing is, maar wél de filosofie. Bovendien staat het huidige team, dat naast Harald Warnier bestaat uit Olav Blom en Jan-Willem Verbeek, ook alweer borg voor een gemiddelde ervaring van zo’n 25 jaar in de iconische winkel aan de Korte Jansstraat. Wat zo treffend is aan Wilbert is dat de ervaring die ik er mocht hebben als student overeenkomt met de ervaring destijds tijdens het bezoek plus demonstratie van Dr. Ronald Gauder, van de gelijknamige luidsprekers. En die ervaring komt weer overeen met het zonnige bezoek aan de jubilaris. Helaas moet je constateren dat een winkel als Hifi Studio Wilbert steeds zeldzamer wordt. Niet alleen in Nederland en de Benelux, maar ook omringende landen.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan