Winkelbezoek

Botman Sound & Vision te Hoorn

Als ‘gewoon doen’ tot kunst verheven is

Door Ernst Neve HVT 12, december 2019

Hoe gewoon wil je het eigenlijk hebben? Gelegen in de winkelstraat de Gedempte Turfhaven in Hoorn, Noord-Holland, of all places, kan ik recht voor de deur parkeren om in een prachtig oud-Hollands pand de speciaalzaak van Frank Botman en de zijnen te ontwaren. Ik mocht er weer eens uit, dit maal om een bezoek te brengen aan de winkel waar gewoon doen tot kunst is verheven. Maar zeg dat aub niet tegen de mensen daar, want dan zal je ze moeten uitleggen hoe een verheven kunst gewoon kan zijn. Toch denk ik met deze constatering de kern van Frank Botman te raken.


Al voordat je voet zet in de winkel van Frank Botman, valt direct op dat je hier met ervaren specialisten te maken hebt. Niet alleen is de pui verfraaid met de naam, het gedeelte ‘sound & vision’ laat meteen nergens meer twijfel over bestaan. De gestileerde B die je als icoon boven de entree welkom heet, straalt al professionaliteit uit, de keurige etalage doet daar nog eens een schepje bovenop. Zelfs het huisnummer maakt van de 13 iets moois, met de subtiele naamsvermelding op de zijkant. Hier is echt aandacht aan besteed en iemands oma heeft duidelijk gemaakt dat etaleren begeren is. Door de snaar van herkenning te raken nodigen de geëtaleerde apparaten uit om subiet de uitspanning te betreden.

We zijn maar gewone lui

Met dit soort priet-praat moet je dus niet aankomen bij Botman. Voor hem is het volstrekt duidelijk hoe hij zijn klanten naar binnen moet halen. “Door ze niet weg te jagen. Da’s een fout die je je niet kunt veroorloven” zie ik Frank denken. “Kijk, wij West-Friezen zijn maar gewone lui. Wij doen niet gek, want gewoon is dat al genoeg. Het kost mij al genoeg moeite om de bezoekers van mijn winkel überhaupt uit te leggen waarom ze blijer zullen worden als ze net even meer aan hun audio of video uitgeven dan ze in hun hoofd hebben. En dat doen we hier niet om hen dat geld uit de zak te kloppen, nee, dat doen we uit de overtuiging dat het echt beter kan. En dat men daar ook echt blijer van wordt.” Al heel snel wordt mij duidelijk dat Botman en de zijnen niet gedreven worden door geld, maar door passie. Dat ze daarmee geld verdienen is overigens geen schande, begrijp me goed, maar het is bepalend voor hoe je in het leven staat. Althans in mijn boekje.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.