Winkelbezoek

Chattelin Audio Systems

Master of Sound

Door Sander van der Heide, HVT 1, januari 2018

Een hifiwinkel die een luistershow voor een bepaalde luidspreker organiseert, daar kun je elk weekend wel 1 of 2 van bezoeken. Een masterclass van een audio engineer of producer achter de opnames die je beluistert op deze systemen, dat wordt al een stuk moeilijker. Deze twee gecombineerd met een Indische rijsttafel, geen kans. Tot voor kort althans, want bij Chattelin Audio Systems in Den Haag is dit precies wat zij voor ogen hebben met een serie luisteravonden onder de naam “Master of Sound”.

Een combinatie dus van een hifishow, achtergrondinfo van de makers, in een ontspannen sfeer. Toen ik gevraagd werd om de spits af te bijten in deze serie, hoefde ik dan ook niet lang na te denken: goed concept, Count me in! Wat niet wil zeggen dat ik hier gelijk ja op heb gezegd, want als ik dan alle tipjes van de sluiers ga oplichten, is het wel belangrijk dat de condities daarvoor geschikt zijn.

Gelukkig werd ik door Chattelin gekoppeld aan het luidsprekermerk Grimm Audio, met bijhorende briljante ontwerper/eigenaar Eelco Grimm. Met z’n drietjes zijn we rond de tafel gaan zitten en hebben van te voren goed besproken wat niet en wel ter sprake, of liever gezegd ter ore, moest komen. Een hele avond voorbeelden van dezelfde opnames met verschillende ditherruis, zou hoogstens ikzelf en Eelco nog interessant vinden. Daarentegen een avond met de standaard open audiofiele plingplong-muziek, kennen we ondertussen nu ook wel. De avond moet niet draaien om de luidsprekers, maar om de opnames en de achtergrond, maar afgespeeld op een manier waarmee het publiek niet hoeft te gissen of ze wel of niet kunnen horen wat ik duidelijk maak.