Winkelbezoek

Concerto Audio, de LINN winkel

Back to the Future

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2018

Het is voor de tweede keer dat ik een afspraak heb bij Amsterdam’s enige Linn winkel, voorheen bekend als Concerto Audio. Vorige keer heb ik getracht de winkel en haar uitbater te beschrijven en ben zo tot de drie stappen naar het ultieme geluk gekomen. Nu ben ik naar de Utrechtsestraat nummer 40 gekomen om Linn’s visie op het fenomeen streaming audio te onderzoeken. Iets zegt me dat dit eigenzinnige Schotse bedrijf ook hier weer net even anders dan anderen tegenaan kijkt.

Na eerst van een bakje overheerlijke koffie genoten te hebben, begint Alex Esser, de eigenaar, weer over de LP12 van Linn. Natuurlijk is deze draaitafel een van de meest iconische en meest tot de verbeelding sprekende ontwerpen, maar kom op man, het zou over streaming gaan. Al heel kort in zijn relaas over het analoge wonder wordt het verband duidelijk. Net als een LP12 het onderste uit de groef moet halen, moet een Linn streamer dat met het digitale bestand. Vanaf dat moment moet het signaal ze efficiënt mogelijk getransporteerd worden. Grappig genoeg betekent dat in het geval van de LP12 tegenwoordig dat het analoge signaal wordt omgezet in een digitaal signaal. In het geval van het streamen betekent het dat dit digitale component zo dicht mogelijk bij de overige elektronica wordt ingebouwd.

De kracht van de systeemgedachte

In het vorige interview met Alex hebben we al kunnen vaststellen wat het belang van innerlijke rust is en hoe hij dat vertaalt in het advies richting klant. Gebruik makend van de Linn manier zoekt hij naar het gepaste instapniveau en stippelt vervolgens in zijn hoofd het pad uit dat ze vanaf dat moment getweeën bewandelen. Als de klant voor Alex heeft gekozen, kiest Alex ook voor de klant. De Linn manier is even simpel als geniaal. Er zijn kortweg drie hoofdlijnen, Majik, Akurate en Klimax waarbinnen enkele variaties mogelijk zijn. De twee extra systemen, Kiko en Series 5, verbreden de keuzemogelijkheden binnen het budget, nieuwe media en visuele presentatie. Met deze tools heeft Alex genoeg mogelijkheden om de duurzame driehoeksrelatie tussen klant, Linn en hemzelf gedegen vorm te geven.