Winkelbezoek

Concerto Audio, Linn winkel Amsterdam

Eerbetoon aan vroeger

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2018

Nu kom ik al een tijdje bij Alex Esser en Thierry Schrier van Concerto Audio in de Amsterdamse Utrechtsestraat over de vloer, in ieder geval lang genoeg om te weten dat dit de hoofdstedelijke Linn Winkel is. Het is bijna een geloof, een bevlogen idee geworden. De puurste weg van de audio van de bron naar het eindpunt van de keten. Volgens Linn is deze weg er eentje van nullen en enen. Zelfs als de bron en het eindpunt volstrekt analoog zijn. Dan heb ik het over een LP12 en de luidsprekers in bijvoorbeeld een Klimax 350 systeem. Maar dat is niet altijd zo geweest.


De historie van Linn zit eigenlijk diep in het ontwerp van de ruim 40 jaar oude LP12 verscholen. Toen was het idee zoveel mogelijk informatie uit de groef in het vinyl te halen. Het idee van de zuivere bron. Om dit te maximaliseren bedacht de grondlegger van het merk, Ivor Tiefenbrun, om te beginnen het zwevende subchassis. Voeg aan dit tijdloze ontwerp de Linn toonarmen en elementen toe en je hebt de basisingrediënten waarmee Linn vroeger muziek maakte. Later zijn daar nog vele elementen aan toegevoegd, zoals Linn luidsprekers, Linn versterkers, Linn tuners, Linn CD spelers en laten niet vergeten de Linn voedingen. Totdat Linn in 2007 het roer volledig omgooit en bepaalt dat digitaal de beste manier van signaaloverdracht is. Het geloof krijgt een nieuwe, frisse wending en Linn vindt zich als het ware opnieuw uit. Heden ten dage is de line-up grofweg in drieën (goed, beter, best) te verdelen en wordt daarmee de weg naar het hemelse geluid bepaald.

De hobby is terug

Maar hoe zit het dan met de groep mensen die nog van het vorige Linn geloof is? Of de groep die simpelweg het pad van de audio nog als hobby ziet? Daar heeft Alex iets op gevonden. Ik moet bekennen dat bij de laatste paar bezoeken aan de Linn winkel ik in de hoeken van mijn gezichtsveld of soms verstopt in een lade, zoals in het geval van Audeze, andere merken bespeurde in de Linn winkel. Zo kwam inderdaad hoofdtelefoonmerk Audeze langs en Como Audio, beide merken die bijna net zo eigenzinnig als Linn zijn. Maar nu is er iets speciaals geland in de Linn winkel. Het merk heet Lejonklou en is bepaald geen vreemde als het gaat om de combinatie met bijvoorbeeld een Linn LP12 of passief Linn luidsprekersysteem. Sterker nog; als je de commentaren op de verschillende fora mag geloven is de combinatie iets speciaals. De merken zijn complementair, bijna symbiotisch.