Winkelbezoek

Headphone Auditions Amsterdam

Ik wil mensen blij maken

Door John van der Veer, HVT 11, november 2021

Geen onbekende, noch in Amsterdam, noch in de rest van wereld. Maar zeker niet voor de lezer van HVT. Stefan Gürtler, de man achter Headphone Auditions Amsterdam. Zijn Walhalla is onlangs verhuisd naar een andere locatie in Mokum, voor zowel Stefan, zijn klanten als zijn missie een perfecte move. De man heeft naast een missie ook een visie, op zijn exquise producten, alle in het teken van ultieme muziekbeleving in, op en over het oor. Passie heeft hij ook, natuurlijk voor geluid, maar vooral voor muziek. Zijn markt is niche, maar Stefan Gürtler is allesbehalve een nerd. Een hernieuwde kennismaking.


Tot voor kort zat Headphone Auditions Amsterdam in het pandenblok van de Utrechtsestraat dat sinds jaar en dag in het teken staat van muziek. Alleen Concerto de platenzaak is gebleven, de hifi is verhuisd naar een vuurtoren onder de rook van het NDSM-terrein, havengebied in Amsterdam-Noord. Onze hoofdredacteur heeft er uitgebreid over gerapporteerd. Je zou zeggen dat het verlaten van de muzikale ‘Fleetstreet’ de nodige nadelen heeft opgeleverd, maar niet voor Stefan en zijn cliëntèle. Aan het Rapenburg zit Headphone Auditions Amsterdam nu, nummer 56. Op loopafstand van het Centraal Station en op steenworp afstand van de IJ-tunnel; met de auto zit je in mum van tijd op ringweg A10. Bovendien ligt parkeergarage Markenhoven om de hoek. Ik ben wat vroeg op de afspraak, sta voor een dichte winkel en neem de gelegenheid te baat eens goed in de etalage kijken.

Mekka

Het logo valt me nu pas echt op: de naam van de winkel plus drie Andreas-kruizen. “Heb ik in vijf minuten bedacht”, zo begint de van origine Duitse Stefan even later aan de koffie. Hoe belangrijk is Amsterdam? “Heel belangrijk. Tot over de hele wereld geldt Nederland als het Mekka op het gebied van high-end hoofdtelefoons en Amsterdam in het bijzonder. En vaak koppelen klanten er een bezoek aan de historische stad aan vast. Het één is excuus voor het ander. Ik had hier laatst een klant uit Dubai, die kreeg de trip als verjaardagscadeau van zijn vrouw. Shoppen bij mij, en een bezoek aan de stad. Double candy store” Het nieuwe onderkomen is niet alleen logistiek perfect, Stefan vindt de sfeer in zijn nieuwe winkel ook beter passen bij de uitstraling die hij wil. Aan de achterkant een heerlijk terras, dat uitkomt op een van de vele binnenwateren van de historische binnenstad. Een plek waar je in de zomer ook kunt luisteren naar muziek op topniveau. Al snel komt het gesprek op de doelgroep. Wie o wie geeft zoveel geld uit aan een paar kabeltjes, plugjes, een voorversterker met de omvang van een pakje sigaretten en een set dopjes die je nauwelijks ziet?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS