Winkelbezoek

Het Eringa Geluid te Leeuwarden

De toekomst van de Traditie

Door Ernst Neve, HVT 2, februari 2023

Terwijl de reputatie van Luit Eringa, naamgever van Het Eringa Geluid in Leeuwarden, hem ruim vooruitsnelt, moet ik eerlijk bekennen dat ik nimmer tevoren te gast bij hem ben geweest. Wel heb ik redelijk vaak met en over hem gesproken op deze en gene audio-gerelateerde bijeenkomst, en kan ik uit ervaring zeggen dat er A sprake is van reputatie en B dat de man zo ‘iconisch’ is dat hij inderdaad nogal eens onderwerp van gesprek is.


Feitelijk is dat ook niet zo vreemd. Luit is een rijzige gestalte die overal bovenuit toornt en vaak niet alleen in fysieke zin. Tel daarbij op dat de goede man nu zo’n 50 jaar meedraait in het hifi-circuit, zowel voor professionele als consumenten-audio, dan neemt de term ‘iconisch’ steeds vastere vormen aan. Dit staat overigens haaks op Luits eigen beleving van het succes van Het Eringa Geluid. Als daar al iets iconisch aan is, is dat volgens hem het complete team dat door de jaren daaraan gesleuteld heeft. Nu wil het feit dat wij van HVT net ons jubileumnummer hebben afgesloten, immers het lijfblad voor de betere audio en video bestaat ook een halve eeuw, dus ik heb heel wat nummers uit de jaren ‘70 tot en met heden de revue laten passeren. Als geen ander ben ik in staat om de geschiedenis van Eringa in het tijdsbeeld te passen. Al was het maar door de advertenties uit die tijd, die me nu kunnen helpen om zijn verhalen in een toepasselijk kader te plaatsen.

Een eerste indruk

Maar het begon allemaal met een vriendelijke uitnodiging om een winkelbezoek te brengen aan Het Eringa Geluid van nu. De winkel is per slot van rekening net een jaar geleden verhuisd, hetgeen reden was voor een herinrichting van de uitspanning om beter uiting te geven aan Eringa’s adagium ‘Mensen, Muziek en Techniek’. Aan de pui van het pand te oordelen, denk je bij het aanrijden met een kleine winkel te maken te hebben. Juist achter het pand is een immense parkeerplaats waar je tegen ouderwetse tarieven de automobiel kwijt kunt. Via een klein steegje sta je in no-time voor het pand aan een van de Leeuwarden kenmerkende grachten. Inderdaad, een grachtenpand, maar dan wel zonder het Amsterdamse (blad) gouden randje. Hier doet de locatie veel eerder pittoresk dan klein aan. Bij het binnentreden wordt gelijk duidelijk dat het pand van Luit behoorlijk groot is en onderdak biedt aan een winkelruimte annex leestafel, en ruime luisterkamers met de nadruk op het vergelijken van luidsprekers. En dan hebben we het nog niet over de eerste verdieping, waaraan Luit op termijn nog invulling aan zal geven.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS