Winkelbezoek

Krijtenberg Sound & Vision

Van Hifi met iekjoe naar Krijtenberg met (Sound &) Visie

Door Ernst Neve, HVT 7/8, juli/augustus 2022

In mijn vorige artikel over Krijtenberg, dat stamt uit december 2018, heb ik de hifiwinkel van de heren Marcel en Gerard Krijtenberg ernstig tekortgedaan. Dat artikel maakte eigenlijk alleen maar gewag van de toen gloednieuwe Linn Selekt DSM, en bij nader inzien heeft deze optekening hun onderneming niet voldoende eer aangedaan. Deze hifi-ondernemers van het eerste uur verdienen echt meer.


Laten we beginnen met wat er toen wél goed is gegaan. Krijtenberg Sound & Vision heeft zich wel degelijk een selecte positie verworven in de gelederen van de LINN-dealers. De eigen “Krijtenberg” visie op LINN is er eentje die door de jaren heen zorgvuldig is gecultiveerd met opgedane kennis en ervaring en mag met recht uniek in Nederland worden genoemd. Als je als geslaagd LINN-dealer minimaal even eigenwijs moet zijn als het Schotse merk zelf, dan scoren de broeders Marcel en Gerard in ieder geval torenhoog. Ja, het zijn eigenheimers.

Meer dan een achteloze noot

Die eigenwijsheid beperkt zich overigens in het geheel niet tot LINN, sterker nog, ik kwam er na mijn laatste bezoek achter dat ik hier iets op het spoor was gekomen dat veel verder reikt dan ik eerder vermoedde. Want wat ook een beetje naar de achtergrond was verschoven in bovengenoemd artikel was de samenwerking die Krijtenberg jaren geleden is aangegaan met designhuis Co van der Horst door zich in zijn pand te vestigen, nu aan de Binderij 2 in Amstelveen. Ik benoemde het zijdelings als noot bij de plaats waar toen de introductie plaatsvond, zijnde de Co van der Horst dealer FlexForm Store in Oud Zuid. Marcel verzorgde er een demonstratie van de nieuwe LINN op zijn eigen, unieke manier, die ik nu veel beter begrijp.

De Krijtenbergs in het kort

De ingrediënten waren allemaal wel aanwezig in het artikel, maar ik vertrouwde er te veel op dat een goed verstaander genoeg zou hebben aan één woord. Wel, daar gaan we nu dus iets aan doen door alle informatie net even anders te belichten. Om te beginnen met het feit dat de hifi-onderneming Krijtenberg al 38 jaar bestaat. Als we even snel terugrekenen, brengt ons dat naar het jaar 1984. Dat waren de hoogtijdagen van high end audio in Nederland. Toen omringden de Krijt, zoals Marcel wel eens wordt genoemd, zich al met de mooiste merken én met elpees, toen nog in de uitspanning in Uithoorn waar het allemaal begonnen is. Voor het echte begin moeten we nog wat jaartjes verder terug, te weten naar 1960, toen vader Krijtenberg (van oorsprong muzikant) zijn winkel met instrumenten, bladmuziek en elpees opende. Muziek is de jongens dan ook met de paplepel ingegoten en achteraf is Marcel’s beslissing om Hifi met IQ te starten geen rare. Broeder Gerard kwam er later bij, in 1994, die er de platen de cd-business bestierde. Een kleine vier jaar later werden de eerste stappen naar de samenwerking met Co van der Horst gezet toen ze besloten samen hun kunstje op de Firato van 1998 te doen. Co de meubels, Krijtenberg de hifi. Twee visionairs die al snel inzagen dat schoenmakers zich niet voor niets bij hun leest houden. Omdat Co van der Horst (en de zijnen) geen hifi kunnen verkopen en Krijtenberg geen meubels, was het idee om Krijtenberg Sound & Vision in de Co van der Horst winkel te vestigen best heel slim. Hun visie liet symbiose toe, waardoor deze beslissing voor beiden een meerwaarde kreeg. Als Marcel zijn hifi-filosofie wilde verlengen met prachtige meubels kwam er iemand van Co van der Horst en als Co een prachtig interieur wilde verrijken met de meest waanzinnige audio kwam er een Krijtenberg.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS