Winkelbezoek

Kuzma en Gold Note bij Audio 21

Hemels hifi in Heerde

Door Sander van der Heide, HVT 7/8, juli/augustus 2021

Om een merk beter te leren kennen, bezoek ik meestal de importeur of zelfs het hoofdkantoor van dat merk. Daar staan meestal alle modellen van zo’n merk opgesteld, zodat je al luisterend een idee krijgt hoe deze zich met elkaar verhouden.


Voor het merk Kuzma en Gold Note heb ik voor een andere aanpak gekozen. Kuzma, opgericht door de Sloveen Franc Kuzma, fabriceert sinds 1982 draaitafels. Het Italiaanse Gold Note is een stukje jonger en fabriceert naast draaitafels en elementen, ook nog versterkers, streamers, voedingen en luidsprekers. Beide worden gedistribueerd door het Belgische Actual Hi-Fi en deze tipte mij Audio21 te Heerde. Een dealer van bijzondere en exclusieve audio- en hifi apparatuur, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Heerde, een prachtig monumentaal pand aan de Dorpsstraat, nummer 44. Niet alleen het vooruitzicht een groot gedeelte van de Gold Note en Kuzma modellen te mogen horen en aanschouwen, deed mij naar het prachtige dorpje afreizen. Het was vooral de combi van een uitleg en luistersessie opgezet door eigenaar Mark van Braam.

Soms heb je een klik met iemand die ervoor zorgt dat je onderwerpen te kort komt. Zo ook het geval met Mark. Ik vind het heel belangrijk om te weten te komen waarom iemand verkoopt wat hij verkoopt, hoe hij het verkoopt en wat zijn relatie is met de merken die hij in zijn winkel heeft staan. Voordat er ook maar enige naald op een plaat werd gelegd, probeert Mark een idee te krijgen hoe ik luister, wat voor apparatuur ik gebruik, mijn ervaringen hiermee, eigenlijk ook zoals hij met een nieuwe klant zou omgaan. “Soms komen mensen hier binnen voor een nieuwe draaitafel”, vertelt hij “maar kom je er al pratend achter dat ze nog een gebruik maken van een oude versterker uit 1970 die gewoon op is en dat ze eigenlijk geen nieuwe draaitafel nodig hebben. Of ze komen voor een element dat al pratende helemaal geen goeie combi is met de rest van hun set. Ik ken van elk apparaat dat ik verkoop de klankeigenschappen, maar ook hoe het valt te combineren. Van alle luidsprekers, versterkers, draaitafels, voedingen, tot en met het element. Zo voorkom ik dat iemand de deur uitgaat met iets dat ze hier mooi vonden klinken, maar thuis niet tot zijn recht komt”.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS