Winkelbezoek

Lexicom Multimedia Leidschendam

Een visie met passie

Door Ernst Neve, HVT 02, februari 2019

Leidschendam, een stadje met net geen 30.000 inwoners, ligt tussen Leiden en Den Haag. Gelegen aan de Leidsekade nummer 1 vinden we er de uitspanning van Lex Kersten, genaamd Lexicom Multimedia. Een hifi-ondernemer die is gepokt en gemazeld als het om de handel gaat en, belangrijker nog, gedreven als het om pure hifi en zijn specialisme streaming gaat.


Je vraagt je misschien af wat een specialist als Lexicom Multimedia in deze stad te zoeken heeft. Welnu, als je parkeert voor de deur of, mocht daar toevallig geen plaats zijn, in de parkeergarage op een steenworp afstand en je staat daar vaag om je heen te kijken met je PIN pas in de hand, begint het al licht te dagen. Het parkeren is er gratis én plekken zijn in overvloed aanwezig. Altijd handig. En als je dan om je heenkijkt als je je naar de voordeur van de hifizaak beweegt, valt gelijk de rust op die het pittoreske stadje uitademt. Bedrieglijke rust in de winter, want in de zomer nodigen de terrassen bij de sluisjes uit om aansluitend op een luistersessie in de zon na te genieten. Ingrediënten die er tegenwoordig allemaal toe doen. Tenminste als je een ondernemer bent als Lex. Hij brengt alles in stelling om zijn speciaalzaak net dat stukje extra mee te geven.

Geen gedoe

Toch blijkt Lex een vreemde eend in de bijt. Ten eerste liggen zijn wortels niet alleen in de hifi, maar tevens in de reclame en in de fotografie. Dat betekent in ieder geval dat hij weet hoe hij dingen moet presenteren. In vorm én in functie. Daarnaast zorgt hij ervoor dat de winkel enerzijds het hifi-ambacht uitstraalt, maar aan de andere kant dat de blik op morgen is gericht. Verwacht bij Lexicom geen vage verhalen over linksgedraaide spoelen in een element met een huis van gehard bijenwas, nee, bij het team van Lexicom gaat het over muziek en films. Of liever, het beleven ervan. Daar luister je naar een stel fraaie luidsprekers, aangesloten met een fatsoenlijke kabel op een goede versterker. En daar kijk je naar op een mooie OLED TV al dan niet voorzien van surround geluid. Hoe moeilijk moet het zijn? Lex houdt er in ieder geval niet van om zaken te over-compliceren. De basis moet goed zijn, daarna kunnen zinvolle tweaks een aanvulling zijn, geselecteerd op hun werking. Een houding waar ik mij overigens bijzonder in kan vinden. Het zorgt voor een aangename sfeer. De mens en de beleving staan duidelijk voorop, terwijl de techniek in dienst van is.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.