Winkelbezoek

Linn winkel Concerto Audio

In drie stappen naar audio nirvana

Door Ernst Neve, HVT 7/8, juli/augustus 2017

Een gesprek met eigenaar Alex Esser van Concerto-Audio of liever de Linn winkel in de Amsterdamse Utrechtsestraat 40 stuurt al heel snel richting levensgenot. Of het nu gaat over bijzonder bier, klassieke auto’s of Linn, het dondert niet, steeds weer komen we uit op de essentie van iedere hobby: het genieten. Als we hier en daar de uithoeken opzoeken komt daar nog een factor bij. Met de entree van rust in de equatie brengt de reis ons al snel op de eindbestemming. High-end. Alex, Thierry en de rest van het team gaan voor niets minder. Zoveel is gelijk duidelijk.

Dat het bij Concerto Audio altijd om de muziekliefhebberij ging is zeker geen geheim. Met platenwinkel Concerto, een begrip in onze hoofdstad, op een steenworp, wist men dat je bij Alex en Thierry altijd terecht kon voor de betere audio. Audio met visie welteverstaan. Al vanaf het prilste begin, nu op de kop af tien jaar geleden, was bij Concerto Audio focus op het pakket altijd al ‘hun ding’. Alleen door een goede focus te hebben op de markt, kan je je klanten goed van dienst zijn. Een speciaalzaak maakt de algehele staat van verwarring waarin de consument verkeert minder, hij creëert overzicht, hij verschaft rust. “Het heeft geen zin om met hagel te schieten met als enige doel het schuiven der dozen. Ik geef veel liever een gerichte demo op afspraak, nadat ik iemand een goed advies heb gegeven”, aldus Alex.

Als je de Linn winkel, zoals ik hem vanaf nu noem, binnenloopt, is de aanwezigheid van dé draaitafel een gegeven. De ene LP12 na de andere schijnt je tegemoet, want een ding doen ze allemaal; ze glimmen als nieuw. Voor de exemplaren die net uit hun doos zijn herrezen is dat niet zo speciaal, maar voor de oudere des te meer. Je ziet eigenlijk bijna geen verschil. Tenminste niet als Thierry er zijn schoonmaaklust op heeft botgevierd. Naast klassieke Mercedessen houdt hij er ook van klassieke Linn draaitafels naar nieuwstaat te poetsen. Ben benieuwd hoe het met zijn kung-fu skills staat. Weet je nog? Wax on, wax off… Hoe dan ook, de passie van beide heren voor deze analoge iconen wordt alleen maar evidenter als Alex vertelt hoe hij als jongeman van in de twintig zijn fiets opofferde voor zijn eerste echte LP12. Decennialang spelen beide heren al met de spullen van Linn en kennen het bij tijd en wijle excentriek overkomende merk als geen ander.