Winkelbezoek

Lyngdorf TDA-I met 8 BW-3 subs en Jern speakers in surround

Er kunnen er altijd nog een paar bij

Door Edouard Hendrix, HVT 9, september 2021

‘Zot zijn doet geen zeer’, zeggen ze in Antwerpen. In keurig Nederlands, ‘gek zijn doet geen pijn’. Gelukkig maar voor Roger Leemans van Hifi Corner in Antwerpen, die op het lumineuze idee kwam een Lyngdorf TDA-I 1120 versterker te koppelen aan een stel JERN speakers en maar liefst acht Lyngdorf BW-3 subwoofers.


“Hoe kom je erbij om acht subwoofers te gebruiken?”, vragen we aan de immer enthousiaste Roger Leemans die ons glunderend te woord staat. “Het idee acht subwoofers aan te sluiten op een Lyngdorf TDA-I versterker is niet zo gek als je zou denken”, lacht Roger. “We hebben wel vaker subwoofers toegevoegd aan een bepaalde opstelling om de ‘cilinderinhoud’ van een muzieksysteem te vergroten, maar nooit zoveel tegelijk.”

Het principe

“Het principe is eenvoudig”, legt Roger Leemans uit. “Twee woofers moeten de helft minder hard werken als één woofer om dezelfde geluidsdruk te bereiken. Met vier woofers wordt de inspanning opnieuw gehalveerd, met de acht Lyngdorf BW-3 subwoofers die we gebruiken wordt nog eens de helft minder kracht gevraagd. Maar er is meer. De totale oppervlakte van de conussen van de woofers wordt telkens verdubbeld. Maar in plaats van één gigantisch grote woofer die veel moeilijker aan te sturen en te controleren is, behouden meerdere kleine woofers een veel betere controle over het laag. In principe zou je ook veel luider kunnen spelen omdat elke BW-3 over een eigen versterker beschikt, maar daar is het niet om te doen.”

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS