Winkelbezoek

Poulissen Audio Video Center

Resoluut in resolutie

Door John van der Veer, HVT 12, december 2021

Het begint in 1995, als Gerard Poulissen een bescheiden hifi-winkel opent. Schoenmakersstraat, het historische centrum van Roermond, onder de vleugels van de 13-eeuwse Munsterkerk. ‘Poulissen Audio Video Center’, heet het bedrijf, en ze zitten er nog steeds. ‘Ze’, een team van 15, onder wie de oprichter en zijn kinderen: Johan en Anne-Marie. Naast de enorme groei is er in ruim een kwart eeuw veel veranderd, zowel in audioland als bij Poulissen. Maar sommige dingen veranderen nooit. Gerard Poulissen leidt ons trots rond.


De naam van de straat is illustratief. Het ambacht staat voor handhaving; de schoenmaker die zich bij zijn leest houdt. Maar nog tekenender is een deel van de pui, ontwaard bij het afscheid. Prachtig gegraveerd glas. Puntgaaf, alsof het gisteren is gemaakt. “Uit 1714”, aldus Gerard Poulissen, op mijn vragende blik. “Het pand heeft een rijke historie.” Ik ben in Roermond met Lex en Mark van Monitor Audio, op weg naar Transrotor, Duitsland. Poulissen is dealer van dit exclusieve draaitafelmerk en er gaat een schitterende Rondino mee terug, tijdelijk. Het exemplaar is stralend middelpunt geweest van een al even stralende demo door een nog stralender Van den Hul, waarover later meer. Bij binnenkomst blijkt al direct de laagdrempelige sfeer. Wij worden hartelijk ontvangen door Johan Poulissen. Ontdek meer exclusieve merken in het inmiddels immens gegroeide complex. Vang een gesprek op met een medewerker over een topmodel Accuphase versterker. De vraag welke luidspreker er het best bij zou passen. “Zag je die klant net weggaan?”, vertelt Gerard even later. “Hij woont in de buurt en vraagt of we bij hem kunnen langskomen voor het installeren van een compleet nieuw AV-systeem. Is al jarenlang klant.” En die lage drempel dan? “We hebben laatst een mevrouw op leeftijd geholpen, ook al jarenlang klant, die niet meer kon omgaan met de afstandsbediening van haar set. Batterijen leeg. We hebben voor haar een streaming-set samengesteld, compleet met iPad, bij haar geïnstalleerd en de werking van A tot Z uitgelegd. Ze weet nu precies hoe ze alles moet bedienen, loopt over van verbazing en is dolblij. Maar het belangrijkste is dat ze weet dat ze bij ons altijd terecht kan voor vragen.”

Bang & Olufsen

Wie voor het eerst de winkel betreedt staat verbaasd over al de kamers, verdeeld over diverse panden van het complex. Maar omdat de meeste kijk- en/of luisterruimtes niet overdadig groot zijn, oogt het geheel niet massaal. Ook in dat opzicht geen enkele associatie met een hifi-megastore. Doordat meerdere herenhuizen samengevoegd zijn tot een geheel, ga je van de ene ruimte naar de andere, en val je daarmee van de ene verbazing in de andere. Centraal is de open binnenplaats, waar de panden omheen gegroepeerd staan. Een piepklein Maria-kapelletje, een nis in een prachtige oude stadsmuur, herinnert aan het Rijke Roomse leven van weleer. De recente winkelsluiting, als gevolg van de coronacrisis, is aangegrepen om de laatste verbouwing te plegen. Gerard Poulissen leidt als een gids, in ieder opzicht, de bezoeker uit Mokum rond en behoedt deze Ajacied voor verdwalen. Even los van de tot in de puntjes verzorgde uitstraling; het is opvallend hoeveel kunst aan de muur hangt. De nodige kunstenaars uit de regio, midden Limburg. Ook dat zegt veel over Gerard Poulissen, en wat hij en zijn team beogen. De kunst heeft soms tevens een praktisch nut – als verfraaiing van een akoestisch paneel – maar vaak ook niet: “Wij vinden dit belangrijk”. Merk dat ik onder de indruk ben, en ook van de vele awards die aan de muur prijken, waaronder de nodige van Bang & Olufsen. Dat Gerard Poulissen heeft vastgehouden aan het oorspronkelijke concept, dat moge duidelijk zijn, maar dat oogstte blijkbaar ook de nodige waardering van klanten en merken. Vier keer op rij is Poulissen Audio Video Center uitgeroepen tot ‘Beste hifi zaak van Nederland.’ Als topdealer van B&O heeft de zaak de status van ‘Beste Bang & Olufsen Center van Nederland’ en ‘Bang & Olufsen Top 50 Store of The World’ in de wacht gesleept.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS