Winkelbezoek

PUUR hifidelity

Van Zaan naar Zeist

Door John van der Veer, HVT 11, november 2022

PUUR is bekend terrein. Wie de riante, weelderige showroom in Oostzaan nog niet van binnen heeft mogen bewonderen om zich te laven aan het mooiste dat op audiogebied verkrijgbaar is, waaronder Goldmund, Pink Faun en Kharma, kent de locatie wellicht vanuit de auto: pal aan de A7 was PUUR audio, video en domotica ondergebracht in het grote pand van ontwerpgigant Piet Boon. Was, want PUUR is verhuisd naar Zeist, voor een frisse kijk op muziek, geluid en toekomst. En uiteraard verhuist de nieuwsgierige blik van HVT mee met de Heren van PUUR, van Zaan naar Zeist.


Die ‘frisse kijk’, moet niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk worden genomen. De naam ‘Piet Boon’ was dan wel het uithangbord van PUUR audio, video en domotica – deze disciplines blijven overigens overeind – maar aan een echte etalage, waar de bezoeker aan beide zijden van het glas een blik op de wereld heeft, ontbrak het op de derde etage in Oostzaan. Hoe anders in Zeist, mag ik al direct na het uitstappen constateren. De winkel ligt geweldig, aan het eind (of begin, ’t is maar hoe je ’t bekijkt) van de prachtige Slotlaan. Aan het andere uiteinde van deze laan het al even prachtige Slot Zeist. Ben er ooit getrouwd, om na twee jaar weer te scheiden. Vanaf de winkel kun je de schitterende locatie nèt niet ontwaren. ‘Wel even goed zo’, bedenk ik als ik dat andere herkenbare ontwaar, het fraaie logo van PUUR in de pui van het pand. Ik ken de stad en de streek goed, en moet constateren dat Robert Brijde en Daan Vreeswijk zich geen betere plek hadden kunnen wensen voor het nieuwe onderkomen. De locatie ligt aan het levendige hart van Zeist, maar tevens aan de uitvalswegen (lanen, eigenlijk) waar je met iedere vorm van vervoer direct in het mooie groen van de omgeving duikt. Volgers van voetbal en KNVB weten dit maar al te goed. Wat deze volgers ook weten is dat al dit weelderige groen – eindeloze bossen, als onderdeel/rand van de Utrechtse Heuvelrug – tevens wordt doorkruist door belangrijke snelwegen: de bereikbaarheid van het gebied is uitstekend. Last but not least, het eind van de Slotlaan is tevens de plek waar OV en parkeerplekken samenkomen. Beter kun je ‘t niet treffen. Wat naast het logo ook is gebleven is de gastvrijheid van PUUR. ‘Hé John!’ verwelkomt de stem van Robert Brijde. Bij het eerste kopje koffie steekt de onvermoeibare audio-enthousiast van wal.

Oranje

“Ik ben als eerste in de buurt gaan kijken, natuurlijk in het winkelcentrum en bij de platenhandel. Veel vinyl, in al die bakken, en al bladerend door de kwaliteit van het aanbod wist ik meteen dat we onze plek hadden gevonden.” En over aanbod gesproken. Dat van PUUR is door de verhuizing sterk verbreed, met meer ruimte voor merken die minder ontoegankelijk zijn (voor gewone stervelingen althans) dan het absolute crème de la crème dat de domus van Piet Boon domineerde. Nog steeds staat kwaliteit echter voorop en ook voor Ferrari & Co onder de hifi-systemen blijft PUUR ‘the place to be’. Maar met mijn fiets van de Hema voor de deur en een oranje betaalpas in de hand kan ook deze enthousiasteling zonder knikkende knieën over de drempel stappen. In meer opzichten is het aanbod van Puur belangrijk verbreed. Wie nu naar de web-site gaat ziet dat het handelsmerk is gekoppeld aan drie verschillende divisies: PUUR hifidelity, PUUR residential en PUUR marine. De eerste is het domein van de winkel, waarover dit verhaal gaat. Het tweede is het segment waarmee Robert en Daan zich tot op heden in belangrijke mate hebben beziggehouden, het implementeren van topsystemen in wooninterieur. In Zeist en directe (maar ook wat minder directe) omgeving zal dit een niet gering aandeel vormen, lijkt me zo. Het derde is een aparte wereld waarin de heren bij toeval terecht zijn gekomen en dat een onderdeel van het pakket is gaan uitmaken, ook voor de toekomst, de inbouw van multidisciplinaire A/V-systemen (ook zonder die ‘V’) in jachten en vaartuigen voor mannen met witte broeken, blauwe blazers, mooie vrouwen en een kapiteinspet. Terug naar mijn fiets, en de winkel.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS