Winkelbezoek

Winkelbezoek Botman Sound & Vision

‘Ik kan naar alles luisteren, als het maar knap klinkt’

Door John van der Veer, HVT 2, februari 2021

Frank Botman staat al jaren aan het roer van Botman Sound & Vision, speciaalzaak te Hoorn. Middenin de lock-down bel ik aan bij een gesloten deur op de Gedempte Turfhaven, waarachter een verrassende nijverheid op 1,5 meter afstand de boventoon blijkt te voeren. Een bijzondere winkel op een bijzondere plek, in bijzondere omstandigheden.


Laatste dag van 2020. Geur van verse oliebollen na het uitchecken; de kraam op het Stationsplein is open. Een korte wandeling naar het centrum maakt duidelijk hoe serieus ook hier de winkelsluiting is. De nog geen tien minuten te voet onthullen tevens de parel van Hoorn. Botman Sound & Vision ligt weldadig in het hart van de Gouden Eeuw. Veel gebouwen uit het rijke, omstreden verleden zijn goed bewaard gebleven, in ieder geval prachtig gerestaureerd. Alleen al voor de tocht langs het IJsselmeer en de locatie zou je naar deze winkel komen.
Dat laatste wordt beaamd door Frank Botman, als de grote stuurman even later met een kopje koffie en een appelflap van wal steekt. “De zaak ligt centraal in West-Friesland,
waar de meeste klanten vandaan komen, maar de rest van Noord-Holland weet ons ook te vinden. Er komen zelfs mensen uit het zuiden van het land die een bezoek aan de winkel koppelen aan een dagje uit in Hoorn, ook via de toeristische route langs de dijk.” De winkel profiteert van het feit dat de regio veel groeigemeenten telt. Vanaf het begin van de jaren zeventig is het inwonertal van het schitterende havenstadje aan de Hoornse Hop vertienvoudigd tot ruim 73.000. Ook de explosieve groei van Purmerend, door de komst van autochtone Amsterdammers, brengt wind in de zeilen.

Buurman

Ernst heeft al eerder een bezoek gebracht aan Botman Sound & Vision en ook voor mij is het niet de eerste keer. Heb een clinic mogen geven in de zaak, over gitaarmuziek, -geluid en de weergave via grote hifi-systemen, gelardeerd met het spelen van stukken die ik tijdens concerten vertolk. Een aantal zaken is mij toen opgevallen die typerend zijn voor het bedrijf en ook deze keer, ruim een jaar later, de toon zetten. Niet alleen de omstandigheden in de winkel waren destijds erg goed geregeld, waaronder een professioneel, mobiel podium en uitstekende catering, Botman had ook de publiciteit perfect op orde, zowel in de krant en de sociale media als op de web-site van het bedrijf. Met als gevolg dat alle beschikbare plaatsen in no time waren gereserveerd. “Investering in de web-site is voor ons bedrijf essentieel, evenals klantbinding. Dat concert van jou past in het beleid om de klant service te bieden, als een extraatje”. De kracht van de web-site blijkt met de huidige lock-down meer dan ook een cruciale rol te spelen, iets dat niemand eind 2019 kon voorspellen. Gedurende ons gesprek is het een onafgebroken komen en gaan aan de winkeldeur: bestellingen van diverse importeurs, apparatuur die aan de klant wordt geleverd middels pakketdiensten. De winkelsluiting lijkt weinig effect te hebben op de handel en ook dat beaamt Frank Botman. “Had deze tijd willen gebruiken om klussen te doen, zoals het werken aan computers die niet doen wat ik wil, maar ik kom er niet toe, het is hier gewoon razend druk”. Dat laatste wordt bevestigd door Vincent, die achter de toonbank telefonisch alle bestellingen afhandelt en Maurice, die systemen bij klanten thuis installeert en even zijn gezicht laat zien. Typerend voor de sfeer bij Botman Sound & Vision is ook de komst van buurman Edwin, die, gewapend met een zak oliebollen, aanbelt en het schaarse gezelschap trakteert. (“Koffie, Edwin?”)

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS