Winkelbezoek

Winkelbezoek Hans Audio in Hoorn

Stukje Mokum in het pittoreske Hoorn

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2020

Als je winkel is gevestigd in een pand aan de Stationsweg, dan laat het weinig te raden over wat er vlak in de buurt zit. Jawel, het treinstation van Hoorn. Op een steenworp afstand van de perrons en nog dichter bij de bushaltes van dit West-Friese bolwerk in Noord Holland vinden we Hans Audio, dé plek in Hoorn om je te verlekkeren aan de betere audioapparatuur. Mainstream audio zal je er niet snel vinden, maar daar heeft Hoorn nog twee audiospeciaalzaken voor in huis. Je leest het goed; in Hoorn vind je maar liefst drie hifi-specialisten.


Als je je bedenkt dat deze regio ongeveer één tiende van het aantal mensen herbergt dat je in Amsterdam treft, dan kan de conclusie zijn dat Hoorn iets met muziek, of in ieder geval de weergave ervan heeft. Nu kent de Hoornse geschiedenis vele mythes en legenden, en stammen de eerste wortels van het stadje al uit 716 toen Hornus als trots lid van de Friese adel er zijn naam aan verbond, maar de echte link moet toch de stelling zijn dat de naam Hoorn afstamt van Damphoorn, dat de middeleeuwse naam is van een kruid waarvan men fluitjes maakte en weelderig groeide in het buitendijkse gebied. Hoe dan ook; de West-Friese mentaliteit van ‘doe maar gewoon’ en ‘dat zullen we nog wel eens zien’ viert er hoogtij en is misschien wel een bewijs van de inslag van de bewoners van de regio, die gezien hun verleden altijd met beide benen op de grond zijn blijven staan. En grond is een groot goed als het verzwolgen wordt door water, want dat loopt toch ook door de geschiedenis. Tot het verkrijgen van de stadsrechten in 1356.

Tweedehands in de genen

Waar je dus in Hoorn zeker niet naar kan fluiten is een groot aanbod van kwalitatief verantwoorde audio. Zoek je in het wat hogere en niet mainstream segment, dan kan je dus terecht bij Hans Audio, alwaar ik getrakteerd werd op een slagroompunt met een goede bak koffie door eigenaar Hans Veerman en zijn rechterhand Niels Klok. De twee blijken elkaar gevonden te hebben in hun audiohobby die in tien jaar tijd is uitgegroeid naar een specialisme dat ze samen hebben opgebouwd. Hun pre-audio geschiedenis kan eigenlijk niet verder uit elkaar lopen dan bij hun het geval is. Zo is eigenaar Hans zijn loopbaan begonnen als ambachtelijk timmerman, een beroep dat hem tot op de dag van vandaag bijzonder van pas komt, zeker als er iets in zijn pand aangepast moet worden. Terwijl we erover praatten, maakte hij zaaggeluiden en handbewegingen om dat te illustreren. Zijn carrière van timmerman werd op een gegeven moment bijgestuurd naar de combinatie van werk en hobby toen hij bij bedrijven als Philips, Sony en Grundig werkzaam was.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS