Winkelbezoek

Winkelbezoek iEar’ Amsterdam

(H)oren in de buurt

Door John van der Veer, HVT 1, januari 2021

iEar’ heeft een vestiging in Tilburg, maar als rechtgeaard Mokumer staat die in de hoofdstad het dichtst bij mijn audiohart, uiteraard. Over een bloeiende winkel in een al even bloeiende wijk in Amsterdam Oud-Zuid. Noblesse oblige.


De Beethovenstraat is vertrouwd terrein, met een knellend petje. Even verderop, op de Stadionweg, zit namelijk mijn tandarts. De relatie met Hi-fi lijkt ver te zoeken, maar is er wel degelijk. Tandarts Frans is een enthousiast muziekliefhebber, en niet alleen passief. Hij heeft zich verdiept in historische blaasinstrumenten en is dermate bedreven in het spel van enkele, dat hij zijn kunnen heeft mogen presenteren in het inmiddels, helaas, ter ziele gegane tv-programma Reiziger in Muziek, VPRO, zondagochtend. De relatie met muziek heeft tot gevolg gehad dat veel Amsterdamse musici de zorg voor hun gebit hebben toevertrouwd aan deze musicerende tandarts. Voor wie het niet weet Oud-Zuid is niet alleen een wijk waarin de rijke historie, zoals de Olympische Spelen van 1928, de imposante architectuur en de al even imposante kunstgeschiedenis een dominante rol speelt. Het is ook de wijk waarin oud geld floreert. En door de eeuwenlange relatie met muziek – je vindt er het Concertgebouw, het Conservatorium, beide Koninklijk, is de wijk vergeven van de professionele musici. Beide factoren maken dat iEar’ zich in de Beethovenstraat een unieke plek heeft verworven, als een bok op de haverkist.

SAE

Het was niet mijn eerste kennismaking met iEar’. Ben eerder in Tilburg geweest, voor een ontmoeting met Karl-Heinz Fink en zijn Borg luidsprekers. Was ook al eerder in iEar’ Amsterdam, maar nog geen contact gehad met Loek van Gasteren en Koen Luijk die samen de Amsterdamse uitspanning bemannen. Ik kon even zitten met Loek. Hij is een gedreven, jonge vent, met een muzikale achtergrond en dito opvoeding. Vader Nick van Gasteren is naast tandarts (da’s nou echt toeval), tevens gitarist met een bekend gezicht op de Nederlandse podia. De eerste schreden op de piano zijn voor zoon Loek geen succes. Hij besluit zijn carrière te verleggen naar de technische kant van muziek en doorloopt de opleiding aan de SAE, de vermaarde internationale School for Audio Engineering met een vestiging in Amsterdam-Noord. Door de opgedane technische know-how is de overstap naar Hifi niet al te groot, maar Loek ervaart ook duidelijke verschillen. “Tijdens mijn opleiding kwamen kwaliteitszaken als kabels en stroomvoorziening nauwelijks aan bod. Moest daar echt even aan wennen. Ik heb inmiddels al die verschillen mogen ervaren, ook het effect van het inspelen van kabels bijvoorbeeld. Was in het begin wat sceptisch, nou, dat duurde niet lang.” iEar’ werkt als buurtwinkel, en niet alleen voor de kapitaalkrachtigen. “Nee hoor, we krijgen ook veel kleine ondernemers over de vloer, van de gewone winkels: de bakker, banketbakker, de slager om de hoek. En hun klanten, niet te vergeten. Ze zien de etalage van iEar’, zijn op zoek naar een tv, een audioset voor daarbij, een hoofdtelefoon, al dan niet draadloos, of een alternatief voor die veel te oude stereo-installatie (‘het moest er nu maar eens van komen’) en stappen bij ons naar binnen.”

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS