Cover story

Avalon Precision Monitors PM1 en PM2

Return of a Legend

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2022

Wat heeft Avalon Acoustics gemeen met Alchemy of Sound, Actual HiFi en een Toucan? In twee woorden: Haute Fidélité. En waarom in het Frans? Omdat we ons voor een bezoek aan al deze grootheden naar de Europese hoofdstad Brussel moeten verplaatsen. De laatstgenoemde is dan toch de vreemde toekan in de bijt, in dit geval een brasserie. De relevantie hiervan komt later aan bod, maar geloof me dat het ook hier gaat om high fidelity. Laat die Belgen maar schuiven in Brussel, of Bruxelles.


De geschiedenis van Brussel is een rijke. De eerste mensen vestigden zich al in de jonge steentijd in deze regio, maar het zou nog ruim 10.000 jaar duren voordat de naam Bruocsella opdook in de annalen. Verbasterd tot Broekzele, ofwel nederzetting bij het moeras, is het naamtechnisch misschien wat de Brusselaar met de Nederlander verbindt, beiden zijn uit de klei getrokken. Als befaamde kaaskoppen willen wij Nederlanders nog wel eens met de term Friet-eters verwijzen naar de Belg, een echte Brusselaar wordt Kiekenfretter (Kippen-eter) genoemd. Waarschijnlijk het gevolg van een zegetocht van een groep strijdlustige Brusselaars die halverwege de 14e eeuw tijdens een wraakplundering een enorm hoeveelheid kippen had buitgemaakt.

Kind aan huis

In de zeven eeuwen die daarop volgden is er toch veel gebeurd. Brussel is een wereldstad van aanzien, met een enorm aanbod op het gebied van cultuur, kunst en culinaire geneugten. Tweetalig van origine, overheerst de Franse taal, althans, in ieder geval in de gemeente waar ik moest zijn, te weten Saint-Gilles. Aan de Avenue Ducpétiaux 102 vinden we het hifi-etablissement van de twee liefhebbers van de geneugten des levens Thierry Guion en Xavier de Grandsaignes. Samen zijn ze nog maar twee jaar geleden Alchemy of Sound gestart, maar zwaaien nu in Brussel al serieus de audioscepter. Het merkenpakket mag gerust ‘indrukwekkend’ genoemd worden, de lijst is schier oneindig en beslaat bijna het gehele wereldwijde gamma van high end audio. Het is dan ook niet vreemd dat Manuel Lopes, eigenaar van importbedrijf Actual HiFi, er kind aan huis is. Met zijn bedrijf op ongeveer 10 minuutjes afstand, zal hij in geval van calamiteiten eerder ter plekke kunnen zijn dan de twee eigenaren van Alchemy of Sound die beide domicilie houden in het Parijse, waar overigens hun tweede hifi-winkel gevestigd is, Enceintes & Musiques magasin Haute-Fidélité, in de volksmond E&M genaamd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS