Winkelrecensie

Dynaudio Special Forty

Meer speaker, meer muziek, meer genot

Door Marnix Bosman, HVT 6, juni 2022

In 2017 introduceerde het Deense Dynaudio de Special Forty monitor ter ere van het 40 jarig bestaan van het bedrijf. Nu 5 jaar na dato is deze monitor leverbaar in twee nieuwe chique jasjes.


Dynaudio behoort al jaren tot de top binnen de luidsprekerindustrie. De luidsprekerunits van Dynaudio zijn wereldberoemd en waren jarenlang zeer gewild bij grote luidsprekerbouwers uit de historie. Rond de eeuwwisseling kwam daar echter verandering in en nam Dynaudio de beslissing om de luidsprekerunits niet langer aan derden beschikbaar te stellen en exclusief te maken voor de eigen ontwerpen. Deze beslissing heeft het merk zeker geen windeieren gelegd. Het aanzien en de naamsbekendheid van Dynaudio is sindsdien binnen zowel de consumenten als de professionele sector aanzienlijk gestegen.

Special Forty

De Special Forty is niet zoals zo vaak bij een jubileummodel een money-no-object luidspreker maar een toegankelijke 2-weg basreflex monitor. De Special Forty is in de basis bereikbaar voor iedereen. In de Special Forty zijn alle kennis en technieken terug te vinden waarmee Dynaudio groot is geworden. Bekende technieken dus en toch is de Special Forty echt speciaal omdat er onderdelen worden gebruikt die uniek zijn voor deze luidspreker.
De basis van de Special Forty is een compacte twee-weg monitor die opvalt door de asymmetrische zijwanden. Staande golven in de kast worden daardoor zoveel als mogelijk voorkomen. De basreflex-poort zit aan de achterkant van de solide behuizing en kan middels een bijgeleverde plug, indien wenselijk, worden geremd voor een optimale afstemming in de luisterruimte.
De 28mm softdome tweeter heeft de toepasselijke naam Esotar Forty meegekregen en is uniek voor deze speaker. Hij is afgeleid van de als zeer goed bekendstaande Esotar 2. Deze tweeter heeft als belangrijk kenmerk het grote frequentiebereik (tot 1kHz).
Een breed frequentiebereik is ook de kenmerkende eigenschap van de 17cm woofer. Dynaudio omschrijft deze woofer als de beste 17cm woofer die ze ooit hebben gemaakt. De sterke eigenschap is het MSP-membraan. MSP staat voor Magnesium Sylicate Polymer en heeft als eigenschappen een hoge stijfheid, een goede stabiliteit en een sterk dempend vermogen. Hierdoor ligt de hoogste frequentie die door de woofer weergegeven kan worden rond de 4kHz.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS