Cover story

Recensie Hegel H120

De Kleine Reus (met de mooie stem)

Door Michel van Meersbergen HVT 12, december 2019

Qua ontwikkeling en lancering van nieuwe versterkers zit het Noorse Hegel bepaald niet stil. Zagen we vorig jaar het nieuwe geïntegreerde vlaggenschip H590 en afgelopen voorjaar de H390 ‘Robin Hood’, nu is het de beurt aan de H120 – nicknamed ‘The Little Giant’.


The Little Giant… het roept het beeld op van een sprookje waarbij een kleine reus nogal te lijden heeft van z’n veel grotere soortgenoten maar die, na één of andere heldendaad of subliem advies tijdens een crisis, volwaardig lid wordt van de reuzenfamilie. Nu denk ik Hegel wel een beetje te kennen, en komt toch iets van een vermoeden bovendrijven dat ‘The Little Giant’ misschien weleens een fel kuitenbijtertje zou kunnen blijken zijn. Een Jack Russel terriër onder Mastiffs om het zo maar eens te zeggen. Op de pijnbank ligt de gloednieuwe en primeur voor HVT: de Hegel H120!

Net even beter

Op het eerste gezicht doet de H120 direct aan een andere versterker van Hegel denken: de Röst. Dezelfde afmetingen (430 x 100 x 310 mm), hetzelfde vermogen (2x 75 W), dezelfde aansluitingen (3x optisch, 1x digitaal RCA, 1x USB, 1x RJ-45, 2x RCA in, 1x RCA out, en 1x XLR). Alleen de plaatsing van de speaker terminals laat zien dat we toch echt met een andere versterker te maken hebben. Dat de Röst uitgangspunt voor de H120 is geweest, moge duidelijk zijn. Toch geldt dat meer voor de conceptuele kant: een toegankelijk systeem dat tegen betaalbare prijs niet alleen grotere luidsprekersystemen kan aansturen, maar ze ook tot muzikale prestaties weet te dwingen. De H120 lijkt precies dat pad te volgen en, alvast vooruitlopend op de eindconclusie – doet het nét eventjes beter. Dat begint bij de on-board DAC. Die is afkomstig van grotere broer, de H190, en dus gebouwd rond de Asahi Kasei Velvet Sound AK4490 chip. Beperkende factoren tegenover de H190 zijn het ontbreken van DSD en MQA en een iets geknepen resolutie van maximaal 24-bit/96kHz. Op papier ziet dit er misschien wat bescheiden uit, in de praktijk echter, zal een dergelijke resolutie ruim genoeg zijn om ook de meer kritische oren tevreden te stellen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.