Recensie

CANOR AI2.10 en CD2-10

CANOR in D groot en 6x 6922

Door Michel van Meersbergen, HVT 1, januari 2021

Hoewel al sinds de vroege jaren ‘90 van de vorige eeuw actief in de audiowereld, is het Slowaakse CANOR Audio nog een relatief onbekende speler in het Nederlandse. Dat is jammer; CANOR biedt een weliswaar bescheiden, maar daarom niet minder interessante range producten die zich kenmerken door het veelvuldig gebruik van buizen. B Audio uit Nieuwkoop heeft de handschoen opgepakt en gaat CANOR in Nederland vertegenwoordigen.


U hoeft zich niet te schamen als u nog niet van CANOR gehoord heeft, zo gaan die dingen. De kans dat u met producten afkomstig van CANOR te maken hebt gehad is dan weer veel groter. Als OEM-producent komen vele modules, door CANOR ontworpen of op specificatie geproduceerd, terecht in de behuizing van veel bekende merken. Hiervoor is volledig geautomatiseerde SMT-productielijn aanwezig. Voor behuizingen heeft CANOR eigen CNC-machines alsmede een zeer uitgebreide anodiseer-installatie.
Als specialist in buizentechniek ontwerpt en levert CANOR tal van analoge modules aan bedrijven die dergelijke kennis niet in huis hebben. Vooral trots is CANOR op het ‘Aladdin’ sorteersysteem, waarmee enorme grote hoeveelheden buizen binnen verschillende parameters perfect op elkaar gematcht kunnen worden. Gewoon eens kijken wat er gebeurt als u een vlekje op een buis ziet en deze zachtjes weg wrijft… Natuurlijk wel van tevoren die drie wensen bedenken.

Voor deze review beperken wij ons tot een tweetal producten die daadwerkelijk de naam CANOR dragen, waarmee we het hart van de zaak benaderen. En hebben we het over het hart van de zaak, dan hebben we het over oprichter en hoofdontwerper van CANOR: Zde?ek B?ezovják. Afgestudeerd elektrotechnicus met radiotechniek als specialisatie, maar uiteindelijk met een hart voor audio. In 1995 kon B?ezovják de eerste echte CANOR presenteren: de TP101 versterker. Schrijven we 2020, dan bestaat het gamma van CANOR uit een drietal versterkers, een phono-stage en twee cd-spelers. Op persoonlijke titel vind ik dit heerlijk overzichtelijk in een wereld die bol staat van onnodig brede productlijnen waarbij onderlinge verschillen soms zo klein zijn dat ik er cynisch van word.
Goed, terug naar CANOR. Voor mij staan de AI 2.10 geïntegreerde hybride versterker en de CD 2.10 cd-speler. Uitgevoerd in zilver en nèt niet klassiek breed: 43,5 cm… Beide componenten hebben een stevige draaiknop midden op het frontpaneel, beschikken over een zeer duidelijk display dat de functies in warm geel weergeeft naar behoefte gedimd kan worden. Hiermee zijn de overeenkomsten zo’n beetje benoemd. Laten we het eens over de componenten zelf hebben.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS