Recensie

Sbooster BOTW P&P ECO mkII

Verbeterde Voeding

Door Sander van der Heide, HVT 10, oktober 2018

Stroom is stroom, elektrisch geladen elektronen die zich verplaatsen door een geleider. Of die elektronen nu uit een gigantische ringkerntrafo komen of vanuit een klein schakelend adaptertje. Althans, zou je denken.


Een externe voeding valt bij mij in de categorie hifi-accessoires met audiofiele nasmaak: zilverkabels, trillingsontkoppelaars, stroomfilters, kabelverhogers en akoestische dopjes. Als ik deze spullen op test heb, benader ik ze allemaal hetzelfde: Is de achterliggende gedachte wetenschappelijk onderbouwd en is het bijhorende effect goed waarneembaar. Oftewel, geen esoterische verklaringen als “de energie in de ruimte kan het geluid beter geleiden” of een waarneming als “wanneer ik mijn ogen dichtdoe heb ik inderdaad het idee dat ik de speakers akoestisch niet meer zie”. Nee, een meetbaar en duidelijk effect. Waarbij het laatste dan natuurlijk wel een positief effect moet zijn. De Sbooster Best of Two Worlds Power & Precision ECO MKII, want zo heet het apparaat voluit en zal ik vanaf nu in het artikel in het kort Sbooster noemen, is een externe voeding voor apparaten met een DC-aansluiting. Over het algemeen hebben we het dan over DA-converters, audio interfaces, streamers, hoofdtelefoonversterkers, audio servers, phono-voorversterkers en platenspelers. Op de website sbooster.com staat een overzichtslijst die laat zien welk model Sbooster je met welk product kan gebruiken. Voor deze test heb ik gebruik gemaakt van een Mytek Brooklyn DAC en een RME ADI-2 DAC. Beide zijn als hoofdtelefoonversterker te gebruiken en als voorversterker. Ideaal dus om op meerdere fronten naar het beoogde effect te luisteren. De Brooklyn DAC heeft overigens gewoon de bekende C14-aansluiting om een stroomkabel aan te sluiten voor zijn interne schakelende voeding en een DC-aansluiting voor een externe voeding. Dat er rekening wordt gehouden met het aansluiten van een externe voeding, zegt mij al genoeg.

Verschillende versies

Nog een reden om de apparatuurlijst op de website te bekijken: er zijn meerdere Sbooster-voedingen. Variërend in uitgangsspanning van 5 tot 6 Volt, 9 tot 10 Volt, 12 tot 13 Volt, 15 tot 16 Volt, 18 tot 19 Volt en 24 Volt. De versies onder 12 Volt kosten €299, die van 12 Volt en hoger kosten €329, aangezien hier een grotere trafo wordt gebruikt. De apparaten die ik heb getest hebben beide een 12V aansluiting, waardoor ik met één voeding uit de voeten kon. De aansluitingen op de apparaten waren dan misschien niet helemaal gelijk, maar elke Sbooster voeding komt met een hele verzameling aan verwisselbare DC-plugjes, zodat ik bij beide apparaten een goede connectie kon maken.