Recensie

Thorens TD 403 DD

Luisteren, niet aankomen

Door Sander van der Heide, HVT 3, maart 2023

Zeg nou eerlijk, ziet het er niet prachtig uit? Prachtig afgelakt hout, aluminium bovenplaat, stevige knoppen. Totdat je alles aanraakt en erachter komt dat het allemaal plastic is.


Nou ja, niet allemaal natuurlijk, maar het hout is zeker geen hout en die stevige knoppen, blijken niet zo heel stevig. Vreemd genoeg weerhield het mij er een tijdje van om het apparaat serieus te nemen, totdat ik er even naar ging luisteren. Vanaf de allereerste klanken wist hij me meteen te bekoren en als je er vanaf een afstandje naar kijkt, is hij inderdaad nog mooi ook. Sterker nog, ik kijk hier liever naar dan naar een Technics 1200XX. Die jaren 80 dj-look vind ik in de huiskamer niet echt toepasselijk. Wat natuurlijk niets zegt over de klank, daar ben ik ook van gecharmeerd, blijkbaar hebben die twee toch iets gemeen. Beide worden namelijk niet aangedreven via een snaar/riem, maar een motor rechtstreeks verbonden op de spindel.

Beter direct

Bij Thorens kom je slechts een enkel apparaat tegen wat op deze manier direct wordt aangedreven en is dan ook te herkennen aan DD in het typenummer, wat staat voor Direct Drive. Hiermee begeven we ons dan gelijk in het kamp van liefhebbers en tegenstanders van het aandrijven van deze manier. Tegenstanders uit het kamp van de Thorens-fans, die van mening zijn dat een ‘echte’ Thorens indirect hoort te worden aangedreven door een riem. Liefhebbers, die hebben kunnen ervaren hoe goed een direct aangestuurde spindel kan werken, zoals in het topmodel TD 124 DD. In principe is het makkelijker een snel draaiende motor met weinig koppel te combineren voor riemaandrijving, dan een langzaam en consistent draaiende motor met koppel. Tevens is de ophanging een stuk ingewikkelder, aangezien vibraties van de motor rechtstreeks aan het plateau kunnen worden doorgegeven. Vibraties die door een rubberriem worden opgevangen. De gelijkspannings-motor (24V) in de 403DD is een stuk simpeler dan die van de TD 124 DD. Hier zijn dan ook geen stator-magneten op het plateau te vinden, met daardoor ook iets minder koppel. Dit merk je aan de opstarttijden, die zijn vrij lang. Altijd nog sneller dan een snaaraangedreven plateau, maar niet zo snel als je van de bekende dj-draaitafels gewend zou kunnen zijn. Gelukkig hoeven we met de TD 403 DD geen feestje te bouwen en is dit een prima compromis. Een Wow- en Flutterafwijking van 0,15% is nog heel respectabel (ten opzichte van de 0,04% bij de TD 124 DD).

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS